KBC RIJEKA

Policija istražuje nestanak novca iz bolničke blagajne

07.04.2009 u 17:54

Bionic
Reading

Policija je danas nastavila obavijesne razgovore radi provjere i utvrđivanja činjenica iz kaznene prijave koju je jučer, pošto je otkriven nedostatak novca u bolničkoj blagajni, podnijelo ravnateljstvo riječkoga Kliničkoga bolničkog centra (KBC), doznaje se danas od glasnogovornice primorsko-goranske Policijske uprave Mirjane Kulaš

Ravnatelj riječkoga KBC-a Herman Haller podnio je jučer kaznenu prijavu protiv nepoznatih počinitelja jer su ciljanim nadzorom i revizijom blagajne i prijamnih kancelarija u toj bolnici utvrđene nepravilnosti i nedostatak novca od naplaćenih participacija i računa za zdravstvene usluge.

U prijamnoj kancelariji na ulazu u Kliniku za ginekologiju i porodništvo pronađen je veći broj naplaćenih uplatnica, ali novac nije predan ni u blagajnu prijamne kancelarije ni u glavnu blagajnu. Na osnovi pronađenih uplatnica utvrđeno je da nedostaje 773.265 kuna, naplaćenih od rujna prošle godine do početka travnja ove godine, koje se odnose na participacije, usluge namjernog prekida trudnoće i nazočnost muža na porođaju.

Bolnica je imenovala interno povjerenstvo za utvrđivanje nepravilnosti u radu blagajne i prijamnih kancelarija, a o nalazu je obaviješteno Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi. Haller je na jučerašnjoj konferenciji za novinare rekao kako je moguć manjak i na drugim mjestima u bolnici te da se procjenjuje da je manjak još veći. Objasnio da je kaznena prijava podnesena protiv nepoznatih počinitelja jer je riječ o lancu osoba u sustavu koje nadziru jedna drugu.

Rekao je da je izvanredni nadzor blagajne proveden pošto je uočeno da se podaci o dodatnim prihodima bolnice, kao što su participacije ili namjerni prekid trudnoće, ne poklapaju. Ravnateljstvo riječkoga KBC-a priopćilo je danas, na novinarski upit, da zasad nema novih spoznaja o tom slučaju te da će, ako ih bude, o tome izvijestiti medije.

Ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović komentirajući danas nestanak novca rekao je da je to izdvojeni slučaj i da se to ne događa u ostalim bolnicama. 'Taj jedan slučaj ne urušava kompletno povjerenje u zdravstveni sustav, dapače, to je dokaz da zdravstveni sustav funkcionira u svojoj kontroli, jer je unutar sebe otkrio te nepravilnosti i mislim da je to dobro za daljnje povjerenje u zdravstveni sustav', rekao je ministar Milinović. Čestitao je ravnatelju i Upravi bolnice, jer su sumnjajući u nešto, obavijestili Državno odvjetništvo i policiju da dalje provode istražne radnje. Napomenuo je i da ga je ravnatelj riječkog KBC-a odmah obavijestio o tome čim je posumnjao.