PARTIZANSKA KAPA KAO MASKA

Policija i HGSS češljaju mjesto jezivog ubojstva starca

Bionic
Reading

Nastavljena je istraga ubojstva Momčila Španovića koji je jučer nađen ubijen iza svoje kuće u Krstinji, s partizanskom kapom na glavi. Danas su pripadnici HGSS-a pretraživali bunar u dvorištu obiteljske kuće dok su policajci pretraživali okolni teren

U mjestu Krstinja u općini Vojnić, desetak kilometara od graničnog prijelaza Maljevac sa susjednom BiH, jučer je u popodnevnim satima pronađen mrtav 75-godišnji mještanin Momčilo Španović

Njegovo beživotno tijelo pronađeno je iza njegove obiteljske kuće, odnosno između kuće i štaglja. Na mjesto događaja izašle su kriminalističke ekipe PU karlovačke te zamjenik županijskog državnog odvjetnika Mladen Krajačić, koji za Jutarnji list potvrdio da se sumnja da je nesretni starac ubijen, dok je u Općoj bolnici u Karlovcu za Hinu potvrđeno da je riječ o ubojstvu.

Obdukcijom je utvrđen uzrok smrti i vrijeme smrti, i mogu vam potvrditi da je riječ o nasilnoj smrti, a kako to znači da se radi o kaznenom djelu koje se tek istražuje, ne mogu vam reći koji je uzrok smrti i kada je nastupila, izjavio je za Hinu ravnatelj bolnice Nedjeljko Strikić

U selu, još uvijek neobnovljenom od Domovinskog rata, živi samo 17 ljudi. Kuća preminulog Momčila od središta mjesta udaljena je 200 metara, a u neposrednoj blizini žive dvije starice.

'Stvarno ne znam tko bi mu mogao nauditi. Nitko od nas sigurno nije, ubojicu treba tražiti dalje. Bio je siromah, imao je neku malu mirovinu, hranio se tu dolje kod jedne susjede. Živio je sam otkako mu je žena umrla, ima rodbinu u Beogradu. Bio je dobar, nadasve vrlo miran čovjek', ispričao je jedan od susjeda.

Samo po sebi ubojstvo je prilično zagonetno, a jedan detalj čini ga pomalo bizarnim i jezivim. Naime, mještanin koji je vidio tijelo prije policijskog dolaska potvrdio nam je da je starcu na glavu bila postavljena partizanska kapa. Kako susjedi nikada nisu vidjeli Momčila da tako nešto nosi, pretpostavlja se da mu ju je na glavu stavio ubojica.

Županijska državna odvjetnica Gordana Križanić - na pitanje je li naglavi ubijenoga Momčila Španovića zaista bila kapa s crvenom zvijezdompetokrakom i što bi to moglo govoriti o motivima - odgovorila je kakopočinitelj još nije poznat ni uhićen te da zasad ne može govoriti ni omotivima ni o uzrocima smrti.

Zbog detalja s kapom bi se možda moglo zaključiti da je mogući motiv nacionalna netrpeljivost, međutim u selu žive samo Srbi. Teško je povjerovati da bi mu netko naudio iz koristoljublja jer je bio siromašan, a kako nije imao neprijatelja niti je bio s kime u svađi, mještani zaključuju da to može biti samo nedjelo kakvoga manijaka.