VOZAČI, OPREZ

Policija će u dane Martinja provoditi posebne kontrole u Istri

10.11.2011 u 15:34

Bionic
Reading

Od 11. do 13. studenoga istarska policija provodit će pojačane aktivnosti usmjerene na sprečavanje i sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola. Naime, s ciljem povećanja sigurnosti sudionika cestovnog prometa, službenici PU istarske ovog će vikenda na velikom broju kontrolnih točaka diljem Istre kontrolirati brzinu kretanja i alkoholiziranost vozača, a naročito će biti agilni u noći s petka na subotu i sa subote na nedjelju, od 23.00 do 07.00 sati

Već manje količine alkohola otežavaju percepciju i usporavaju reakcije vozača, a istovremeno povećavaju njihovo samopouzdanje te oni postaju slobodniji i skloniji kršenju prometnih propisa, kažu u PU istarskoj, koja i ovom prigodom savjetuje vozače da ne sjedaju za volan pod utjecajem alkohola.

'Kao upozorenje vozačima mogu poslužiti i prošlogodišnji rezultati akcije kada su se na području Policijske uprave istarske dogodile četiri prometne nesreće, u kojima su četiri osobe bile lakše ozlijeđene. Policijski službenici tada su utvrdili ukupno 240 prekršaja, od čega 111 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola – dakle, čak 41 posto prekršaja odnosilo se na alkoholiziranost vozača.

Najveća utvrđena koncentracija iznosila je 2,99 promila alkohola', zorna je statistika lanjske akcije provedene povodom Martinja, a kako su Istrani vjerni tradicionalnom običaju krštenja mladog vina, na cesti će se zasigurno i ove godine naći vozači koji su konzumirali malo preko mjere.

Iz PU istarske stoga upozoravaju kako će se svi prekršitelji strogo kažnjavati - vozače kod kojih se utvrdi koncentracija alkohola iznad 0,5 promila, a pokažu namjeru da žele dalje upravljati vozilom, policija će sukladno članku 137. Prekršajnog zakona vozača smjestiti u posebnu prostoriju za zadržavanje do prestanka djelovanja opojnog sredstva.