POSLJEDICE GAY PRIDEA

Policija će ispitati Mladena Grdovića zbog homofobnih izjava

11.06.2011 u 20:30

Bionic
Reading

'Učinili smo sve što smo mogli', poruka je koju je splitska policija poslala nakon sramotnog nasilja na Gay Prideu na splitskoj rivi. Nakon nesretnih događaja jedan je policajac pod istragom, a policija namjerava ispitati i Mladena Grdovića zbog homofobnih izjava

Broja osoba privedenih za vrijeme splitske gay parade popeo se na 137, od čega je 25 maloljetnika, no u splitskoj policiji tvrde da se nova uhićenja mogu očekivati nakon detaljnih pregleda videosnimaka. Ozljede je prijavilo sedam osoba (dva policajca, jedan snimatelj, tri sudionika povorke te čovjek kojemu je za vrijeme privođenja policajac šakom razbio glavu)

Šef splitske policije Ivica Tolušić tvrdi da je obavljen najbolji mogući posao u zadanim okolnostima. Moglo se, kaže, eventualno tek isprazniti cijeli centar grada i zatvoriti sve lokale, no to nisu željeli čak ni organizatori Split Pridea. Tolušić kaže i da je policija intervenirala u svim slučajevima govora mržnje, no nije željela ići 'kordonom prema masi' jer bi to izazvalo još veći nered.

'Preko puta nismo imali navijačku skupinu od pet stotina ljudi, nego masu u kojoj su se nalazile i žene, i djeca, i stariji sugrađani, i turisti, i naše kolege policajci', zanimljivo se izrazio prvi splitski policajac. Očito, snage reda su shvatile da nije pametno neselektivno batinati masu - osim ukoliko se radi o navijačkoj skupini.

Načelnik Sektora policije Slobodan Marendić objasnio je da su prosvjednici na Rivi pokazali 'iznimnu kreativnost' u izboru predmeta koje su bacali na sudionike povorke, pa se tu našlo sadnica cvijeća, cipela, razbijenih stolica... Očevici tvrde da je na Rivi bačena čak i jedna vrećica puna - izmeta!

'Nekoliko ljudi je ozlijeđeno i to nam ne služi na čast, no policijski službenici strpljivo su i profesionalno odradili svoj posao i ja im na tome zahvaljujem. Čeka nas još dosta posla idućih dana', kazao je Marendić. Potvrdio je da će slučaj prekoračenja ovlasti, u kojem je jedan policajac prilikom privođenja doslovce šakom razbio glavu uhićenika, biti predmet istrage Službe unutarnjeg nadzora.

Na novinarsko pitanje potrvrđeno je da će policija obaviti razgovor s Mladenom Grdovićem, koji je za Slobodnu Dalmaciju izjavio da 'sve pedere treba staviti na otok i zapaliti'.