V. D. ŠEFA SPLITSKE POLICIJE BRUTALNO ISKREN

Policajci se boje pretražiti ljude jer će ih šef pitati: 'Znaš li čiji je on?'

20.12.2016 u 15:47

Bionic
Reading

Vršitelj dužnosti načelnika Policijske uprave splitsko-dalmatinske Slobodan Marendić, koji je na toj dužnosti zamijenio današnjeg ravnatelja policije Marka Srdarevića, izvještavajući o stanju sigurnosti na sjednici splitskog Gradskog vijeća neuobičajeno otvoreno požalio se na pritiske kojima su policajci izloženi u svakodnevnom radu

'Dogodi se da se boje nekoga pitati što ima u džepu, jer će im sutra doći šef i upitati ih zašto su baš tu osobu zaustavili i znaju li čiji je on', kazao je Marendić pred splitskim gradskim vijećnicima, ne objasnivši otkud pritisci dolaze.

Bio je to tek dio njegova zanimljivog izlaganja: kad se Luka Podrug iz HČSP-a požalio da još nisu riješeni napadi na njega od strane splitskih taksista, kao ni paljevina jednog policijskog automobila za vrijeme nogometne utakmice, Marendić je bio sasvim iskren: 'Kad je u pitanju paljevina, postoji počinitelj i na Općinskom sudu i u Državnom odvjetništvu imaju informaciju, no nije na policiji da o tome govori. Ja sam u 26 godina karijere tri puta napadnut i još se čeka pravorijek suda u vezi napada iz 2010. godine', požalio se.

Policijska uprava splitsko-dalmatinska, inače, već dulje od tri godine formalno nema svog prvog čovjeka zbog nekoliko poništenih natječaja, pa je vode vršitelji dužnosti načelnika. Unatoč tome, Marendić se pohvalio pozitivnim trendom smanjenja broja kaznenih djela i većom efikasnošću. 'Stanje sigurnosti je zadovoljavajuće, ali subjektivni osjećaj svakog građanina može generirati drugačije mišljenje', kazao je Marendić referirajući se na ovogodišnje česte paljevine automobila i nekoliko neriješenih slučajeva, poput deset godina starog ubojstva službenice u agenciji za nekretnine Marijane Jerković. Pri svakom spominjanju njezina imena, kaže, odmah ga nešto stisne.

'U studenome su bila tri slučaja zapaljenih vozila i dva ubojstva; naravno da ne postoji objašnjenje koje bi zadovoljilo Gradsko vijeće, ali to su događaji koje je policija odradila kvalitetno. U bitnom opadanju su i drske krađe u kojima su žrtve najčešće starije osobe, a u gospodarskom kriminalitetu dogodi se da se pročešljaju nečije knjige, ali ne nađu se elementi kaznenog djela iako ih javnost očekuje. Nastojimo ne stvarati afere tamo gdje ih nema, nego odraditi posao po uzusima kaznenog zakona i kriminalistike. Gdje nema kaznenog djela, nećemo ga stvarati', objasnio je Marendić. Potpuno transparentno otkrio je i kolika je njegova plaća: 10.800 kuna.


Gradski vijećnici bili su vrlo benevolentni prema v. d.-u šefa splitske policije: Luka Podrug mu je dao čistu peticu zbog brzih i ažurnih reakcija, ali i jedinicu zbog navodno nekonzistentnog postupanja - recimo, zašto se 'žmiri na navijačko nasilje, pa ga se čak i podržava' dok se istodobno 'pritvaraju svi koji su 'na gej paradi rekli 'u' ili 'a''.

Jakova Prkića iz Pametnog zanimalo je bi li policiji pomogla zabrana konzumacije alkohola na javnim mjestima, dok se šef HDZ-a Petar Škorić prebacio na politički teren i činjenicu da splitska policija godinama nema svog šefa proglasio podcjenjivanjem i Splita i Dalmacije. Prekinuo ga je predsjednik Gradskog vijeća Boris Ćurković, upozorivši ga da kao zastupnik o tome može govoriti u Saboru, dok je Gojko Čepo iz SDP-a primijetio da se prvi splitski HDZ-ovac 'obračunava s koalicijskim partnerom', dakle Mostom. Vijećnici su na koncu, i to jednoglasno, usvojili informaciju o stanju sigurnosti u Splitu.