11 godina nakon uhićenja

Policajci koji su odavali podatke iz tajnih istraga dobili ukupno 8,5 godina zatvora

13.11.2023 u 13:56

Bionic
Reading

Policajci Marko Svalina, Selma Abadžić i Tomislav Jerkić na zagrebačkom Županijskom sudu su nepravomoćno osuđeni zbog mita, 11 godina nakon što su uhićeni zajedno s kolegama u akciji koja je trebala dokazati kako policija čisti kukolj u svojim redovima

Među njih 15-ak uhićenih prije 11 godina bilo je i poduzetnika i policajaca iz PNUSKOK-a. Sve njih USKOK je prvo istraživao, a zatim i optužio da su za razne usluge poput besplatnih građevinskih radova, plaćanja plastičnih operacija ili obećanja da će poslovno napredovati, skupini zainteresiranih osoba, uglavnom poduzetnika odavali informacije iz najtajnijih istraga, piše Večernji.

Svalina je nepravomoćno osuđen na tri i pol godina zatvora, Jerkić na tri godine zatvora, a Selma Abadžić na tri godine zatvora. Nitko od njih se na objavi presude nije pojavio, a svatko mora platiti i po 3000 eura sudskih troškova. Nitko nije više ni zaposlen u MUP-u.

S druge strane, među ostalim optuženicama dvojica su u međuvremenu umrla, jedan dio se prošle godine odlučio priznati krivnju, dok su je neki priznali te se nagodili s tužiteljstvom i prije početka postupka.

Selma Abadžić se teretila da je u travnju i svibnju 2011. kao zaposlenica PNUSKOK-a, prvo izvijestila Vjekoslava Drnića da se provode izvidi oko autoceste Rijeka - Zagreb, da će biti uhićeni Zlatko Korpar i Slaven Žužul i da je osumnjičen Jurica Prskalo. Igor Mlinar joj je posredstvom Drnića i Rudolfa Krpine obećao novčanu nagradu pa je ona preko Drnića Mlinaru dostavila kaznenu prijavu i obavijesne razgovore u tom predmetu.

Svalina se pak teretio, da je kao službenik PNUSKOK-a, u više navrata preko Krpine i Drnića dostavljao tajne informacije, a za uzvrat su mu obećani građevinski radovi na kući u Donjem Stupniku. Teretilo ga se tako da je odao informacije iz OA Bijelo, kojom su bili obuhvaćeni Zoran Pripuz i Dragana Bakovića, a dojavljivao je i informacije o Stipi Barišiću, Damiru Iviću, Željku Bilošu i Josipu Petroviću, koje je zanimalo jesu li pod mjerama tajnog praćenja.

Jerkić, koji je bio zaposlen u Ravnateljstvu policije, teretio se da je u zamjenu za pomoć oko zapošljavanja nepoznate žene i njegovo promaknuće na poslu, odavao tajne podatke vezano za izvide oko gospodarskih malverzacija u URIHO-u i Nove banke Maribor, te da je dostavio OCTU, interni policijski dokument koji se bavi organiziranim kriminalom i njegovim nositeljima u Hrvatskoj.