ZBRAJAJU SE MRTVI

Polarni zrak prodire duboko na europsko kopno, stiže do metar i pol novog snijega

14.01.2019 u 12:18

Bionic
Reading

U alpska područja, posebice Švicarsku, stiže još jedna snježna oluja u sljedećih 48 sati. Snijeg gotovo neprestano pada već tri tjedna, a početkom ovog tjedna moglo bi ga pasti dodatnih metar i pol. S druge strane, jugoistočna Europa suočena je s drugom frontom u nekoliko dana, a ona je također donijela obilan snijeg

Alpe su pred još jednom snježnom olujom. U sljedećih 48 sati očekuje se novih od 80 do 120 centimetara snijega, a ponegdje će se snježni pokrivač podebljati za 150 novih centimetara. Iako je Austrija dosad bila u fokusu medija, najviše snijega past će u južnoj Švicarskoj, javlja portal Severe Weather Europe.

Tamo se očekuje od 120 do 150 centimetara novog snijega, a u zapadnom Tirolu od 70 do 90 centimetara. U središnjoj Austriji očekuje se manje padalina pa bi se snježni pokrivač mogao podebljati za 50 do 90 centimetara.

BBC javlja kako su južni predjeli njemačke pokrajine Bavarske pod najvišim stupnjem upozorenja zbog snijega, a tamo će ga na visini iznad 1000 metara pasti od 70 do sto centimetara.

  • +22
Snijeg u Austriji Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

Novo zahlađenje s obilnim oborinama rezultat je snažnog prodora polarnog zraka na europsko kopno.

U nesrećama uzrokovanim snijegom, uglavnom lavinama, prema nekim je podacima u Europi stradalo 26 osoba.

U susjednoj BiH samo u ponedjeljak tri su osobe poginule u odvojenim prometnim nesrećama uzrokovanim tom nepogodom.

  • +2
Sarajevo u zimskim uvjetima Izvor: Pixsell / Autor: Armin Durgut/PIXSELL