INFORMACIJE I GLASINE

Pokušaj atentata na budućeg šefa Kine?

10.09.2012 u 10:44

Bionic
Reading

Ozljeda leđa ili pak prometna nesreća koja vonja na pokušaj atentata? Ne zna se pouzdano što se prošlog tjedna dogodilo s dopredsjednikom Kine Xi Jinpingom, od kojeg se očekuje da će dogodine preuzeti mjesto predsjednika Kine od sadašnjeg čelnika Hu Jintaoa

Američki mediji i glasila Tajvana – predstavljana kao jedna od nanezavisnijih u Aziji, ali ipak nastrojena oštro protiv neprijateljskog kineskog režima – pišu da 59-godišnji Xi Jinping prima liječničku pomoć u 301. Vojnoj bolnici u Pekingu. Prema njihovim informacijama, državnik koji bi za mjesec dana trebao preuzeti funkciju glavnog sekretara Komunističke partije Kine, a u ožujku i mjesto predsjednika države, ozlijeđen je u prometnoj nesreći u Pekingu. Neprovjerene informacije kažu da su njegovu limuzinu prignječila dva džipa. Navodna nesreća se, prema tim izvorima, dogodila iste noći kada i havarija u kojoj se prevrnulo vozilo He Guočanga, šefa Komisije za disciplinsku inspekciju.

Zasad nema drugih izvora ove informacije izuzev tajvanskih i američkih, lociranih u SAD-u. Vjerojatno je moguće i da su glasine proizvod (para)obavještajne osvete za prošlotjedno naglo i grubo Xi Jinpingovo otkazivanje sastanka s američkom državnom tajnicom Hillary Clinton. Naime, kineski državni mediji su tada objavili da je gospodin Xi otkazao sastanak i 'obrazložili' njegov potez činjenicom da se 'kineskoj javnosti ne sviđa gospođa Clinton jer stvara loš dojam i zabrinutost kineskog javnog mnijenja po pitanju SAD-a'.

No izgledni budući čelnik Kine istog je dana otkazao sve sastanke, uključujući i onaj s premijerom Singapura Lee Hsienn Loongom. Britanski Daily Telegraph prenosi, pak, informacije da je Xi Jinping otkazao dnevne obveze jer je ozlijedio leđa.