VELIKA PLATFORMA

Pokrenut projekt ICSE Science Factory, koji počiva na ideji otvorenog školovanja

19.02.2024 u 17:05

Bionic
Reading

Hrvatsko matematičko društvo i dva fakulteta u Zagrebu povode projekt ICSE Science Factory koji počiva na ideji otvorenog školovanja i kojoj je cilj otvaranje škola prema zajednici, priopćeno je u ponedjeljak iz PMF-a u Zagrebu

Prirodoslovno-matematički fakultet (PMF) Sveučilišta u Zagrebu, Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) i Hrvatsko matematičko društvo planiraju oformiti platformu koja će okupljati škole, fakultete, pružatelje neformalnog obrazovanja, poduzeća i članove lokalne zajednice.

Kako je priopćeno s PMF-a, u ICSE Science Factory platformu se službeno uključilo devet škola, sedam organizacija iz lokalnih zajednica i uprava, kao i sedam poduzeća s područja Zagreba, Samobora, Svete Nedelje, Čakovca i Dugog otoka. Projekt financira Europska unija kroz program Obzor (Horizon), a uz partnere iz Hrvatske provode ga i timovi iz Njemačke, Portugala, Turske i Cipra.

Inicijativu povezivanja škola s lokalnim zajednicama predvodi International Centre for STEM Education (ICSE) iz Freiburga, koji na sličnim projektima okuplja partnere iz 17 europskih zemalja.

Učenici, koji su nositelji aktivnosti otvorenog školovanja, dobit će mogućnost surađivati sa stručnjacima, znanstvenicima i lokalnom zajednicom kako bi razvili pristupe rješavanju relevantnih problema iz područja primjene tehnologije, održivosti i zdravlja.

Krajem 2023. godine organizirani su prvi lokalni skupovi na kojima su kroz znanstvene radionice sudjelovali učenici osnovnih i srednjih škola.

Oni su otkrivali vezu između matematike i ljudskog tijela, istraživali ulogu robota pri uzgoju biljaka i promišljali o odgovornom korištenju električne energije u kućanstvima, rečeno je. Tijekom 2024. godine članovi projekta započinju s organizacijom interaktivnih susreta znanstvenika i učenika s ciljem poticanja mladih na karijere u znanosti, navodi se u priopćenju.