uriho

Pokreće se projekt osposobljavanja osobe s invaliditetom za čistače i pomoćne kuhare

16.07.2019 u 13:59

Bionic
Reading

Ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom pokrenula je projekt osposobljavanja osoba s invaliditetom za čistače i pomoćne kuhare, vrijedan gotovo 836.000 kuna u koji će se do kraja srpnja iduće godine uključiti 55 osoba

Projektom pod nazivom 'Model aktivacije dugotrajno nezaposlenih osoba s invaliditetom kroz razvoj i provedbu prilagođenih programa osposobljavanja i radnog treninga' želi se povećati zapošljivost osoba s invaliditetom za poslove čistača i pomoćnih kuhara, a u prvom je redu namijenjen osobama s intelektualnim teškoćama.

Do kraja srpnja iduće godine u osposobljavanje za pomoćne kuhare uključit će se 25 osoba, a za čistače 30. Svaka skupina ima po pet polaznika, a program za čistače upravo završava prva skupina, priopćio je u ponedjeljak URIHO.

U Hrvatskoj 5400 nezaposlenih osoba s invaliditetom

Trenutačno je u Hrvatskoj 5400 nezaposlenih osoba s invaliditetom od kojih je gotovo 1200 iz Zagreba. Više od 70 posto osoba s invaliditetom nezaposleno je dulje od godinu dana, a 17 posto njih taj status ima više od osam godina. Trećina osoba s invaliditetom u Hrvatskoj nema ni dana radnog staža, upozorava URIHO.

Podsjeća da poslodavci imaju obvezu zaposliti tri posto osoba s invaliditetom ako imaju više od 20 radnika te da je najveći problem u kvalifikacijskoj strukturi nezaposlenih koja ne prati potrebe tržišta rada.

Zbog toga je URIHO u partnerstvu s Regionalnim uredom u Zagrebu Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje pokrenuo projekt osposobljavanja osoba s invaliditetom za čistače i pomoćne kuhare pod motom 'Pometimo prošlost, zakuhajmo budućnost'.

Radni trening, informatičko opismenjivanje, radionice

'Projekt obuhvaća osposobljavanje za čistače, radni trening za pomoćne kuhare, informatičko opismenjivanje, radionice socijalnih vještina za osnaživanje i motiviranje za ulazak u svijet rada, stručno praćenje i izradu završnog mišljenja s preporukama za izlazak na tržište rada', rekla je voditeljica URIHO-ove Službe za rehabilitaciju Višnja Majsec Sobota.

U projekt su uključene osobe čija su zanimanja bliska čistačima i pomoćnim kuharima. Te osobe nemaju dovoljno iskustva, a zbog dugotrajne nezaposlenosti, izgubile su stečeno znanje i vještine.

Instruktorica za osposobljavanje za poslove čistača Ružica Ćurković istaknula je da prema polaznicima imaju individualan pristup te ih uče koristiti razne alate i sredstva za čišćenje, ali i niz drugih važnih stvari vezanih uz taj posao. 'Podučavamo ih čišćenju ureda, proizvodnih pogona, sanitarnih čvorova i okoliša', kazala je.

Projekt je u potpunosti financiran sredstvima Europske unije kroz Europski socijalni fond, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020 u okviru poziva Lokalna partnerstva za zapošljavanje – faza III.