NEMILOSRDNI KRIVOLOVCI

Pokolj slonova u Čadu

21.03.2013 u 13:26

Bionic
Reading

Lovci na bjelokost u jugozapadnom Čadu ubili su u manje od tjedan dana barem 86 slonova, među kojima i 33 trudne ženke, izvještava Guardian. Zadali su time potencijalno razorni udarac jednoj od posljednjih populacija slonova u središnjoj Africi.

Skupine slonova slijede utvrđene migracijske rute tijekom sezone suša koje vode iz Srednjoafričke Republike preko Čada do Kameruna. Prije tridesetak godina bilo je oko 150.000 slonova u regiji, a danas se procjenjuje da ih je tek oko 2000.

Prema izvještaju Međunarodne organizacije za zaštitu životinja (IFAW), slonovi su ubijeni pored Fiange, blizu granice Čada i Kameruna, gdje provode sezonu suša prije početka kišnog razdoblja u travnju. Sumnja se da su slonove ubili krivolovci iz Čada i Sudana koji su im odsjekli kljove posluživši se pilama.

'Krivolovci su ubili trudne ženke i svu mladunčad. Čak i da postoje dobri uvjeti, a ne postoje, ovoj populaciji trebalo bi više od 20 godina za obnovu', poručili su iz međunarodne organizacije.

Prošle godine 650 slonova je ubijeno kada su pokušali pobjeći pred krivolovcima u Čad, izvijestila je tamošnja organizacija SOS Elephants. Sve mjere koje je dosad poduzela vlada u Čadu protiv lovaca na slonove nisu dale značajnije rezultate. Čuvari slonova nisu dobro opremljeni, a često su i sami predmetom napada. Tijekom rata u Darfuru, krivolovci na konjima ubili su oko 3000 slonova u tri godine. Intenzitet ubijanja je u jednom trenu do te mjere narastao da se dnevno prosječno ubijao jedan od tri slona koji obitavaju na graničnom području Čada i Sudana.

Smatra se da se dragocjena slonovača krijumčari na kinesko tržište preko luka u Sudanu i Nigeriji. Iako je ulovljeno nekoliko kineskih građana kako prenose slonovaču na aerodromu N'Djamena u Čadu, nisu podignute nikakve optužbe.