KAOS U JUŽNOJ AFRICI

Pokolj rudara i štrajkovi paralizirali Shell

05.10.2012 u 16:03

Bionic
Reading

U sukobu policije i rudara jedan je muškarac ubijen u Rustenburgu čime je palo 48 žrtava u dva mjeseca štrajkova koji paraliziraju južnoafričke rudnike i šire se na druge sektore te je naftna tvrtka Shell u petak objavila kako ne može dostaviti gorivo jer štrajka 20.000 vozača kamiona, prenose agencije

Prije ubojstva u četvrtak navečer predsjednik Jacob Zuma pozvao je na mir i ponovno upozorio da je gospodarstvo Južne Afrike, najsnažnije u Africi, u opasnosti zbog štrajkova, javlja agencija AFP.

Dodaje da se istražuje ubojstvo muškarca u Rustenbergu na sjeveru zemlje gdje je policija suzavcem i gumenim mecima rastjerala ilegalno okupljanje pred sjedištem Anglo American Platinum (Amplats), prvog svjetskog proizvođača platine.

U petak ujutro na stadionu blizu Amplatsa bilo je 300 rudara štrajkaša, a rasporedila se policija.

Štrajkovi organizirani na divlje, dakle bez sindikalnog vodstva, od 12. rujna blokiraju rudnike u Rustenburgu, poprištu najtežih sukoba od ljeta, gdje grupa zapošljava 28.000 osoba. Rudari traže veliku povišicu plaća, do 16.000 randa na mjesec (1.450 eura), što je triput više od sadašnjih oko 400 eura.

U nasilju od početka tjedna ubijeno je pet osoba, čini se između suprotstavljenih rudarskih skupina, a štrajkovi su se proširili ovaj tjedan i na rudnike u susjednoj pokrajini Limpopo.

Štrajkovi praćeni nasiljem od sredine kolovoza paraliziraju velik dio rudarskog sektora, a on je glavni pokretač gospodarstva Južne Afrike. Sukobi su eksplodirali pokoljem u rudniku Marikana koji eksploatira tvrtka Lonmin, gdje je policija ubila 34 rudara 16. kolovoza. Od tada do danas ubijeno je 48 osoba.

Sukob u Marikani završen je sporazumom o porastu plaća od 11 do 22 posto, što je pobudilo nade u desetke tisuća drugih rudara, uglavnom u rudnicima platine, a proširilo se i na rudnike zlata i ugljena.

Gotovo posvuda štrajkaši odbacuju sindikalno vodstvo smatrajući ih potkupljenima i štrajkaju na svoju ruku.

Već dva tjedna štrajka i 20.000 vozača kamiona tražeći povećanje plaće. Međunarodna naftna kompanija Shell za Južnu Afriku objavila je da neće moći ispuniti obveze i isporučiti gorivo u regiji Johannesburga.

Zbog štrajkova je nacionalna valuta prvog afričkoga gospodarstva pala na najniže vrijednosti u odnosu na dolar i sve su glasnija propitivanja sposobnosti vladajuće stranke Afričkog nacionalnog kongresa (ANC) da se nosi s krizom, piše agencija Reuters. ANC-u kritičari predbacuju tijesne veze s industrijom i moćnim sindikatima.

Nasilje zbog štrajka i pokolja rudara najveći je izazov nepisanom dogovoru u postaparthejdskoj JAR kojim su se sindikati obvezali podržati ANC, a on zauzvrat omogućiti vrlo skroman rast plaća tako da se ne ugrozi poslovanje velikih međunarodnih kompanija.

Sindikat transportnih radnika SATAWU objavio je da pokušava u štrajk od idućeg tjedna uključiti i željezničke i lučke radnike. Ukupno u zemlji štrajka 100.000 ljudi, piše AFP.

Južnoafrička republika ima 80 posto svjetskih zaliha platine i četvrti je svjetski proizvođač zlata.