policija upozorava

Pojačan nadzor vozača u danima Martinja

09.11.2023 u 14:54

Bionic
Reading

Policija će u studenom i prosincu - za vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana te u danima „Martinja“ provoditi pojačani nadzor vozača, priopćeno je u četvrtak iz Ministarstva unutarnjih poslova (MUP)

Tijekom studenoga i prosinca - za vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana i prazničnog raspoloženja, većeg konzumiranja alkohola i općenito povećanog domaćeg, ali i tranzitnog prometa na cestama, povećava se i broj prometnih nesreća te stradavanja, ističu iz MUP-a.

Stoga će policija do kraja godine kontinuirano pojačano raditi na sprečavanju i sankcioniranju najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ - alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel.

U te aktivnosti bit će uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge, uređaji za automatsko očitavanje registarskih pločica i dr.

Od 10. do 12. studenog 2023., u povodu narodnog običaja krštenja mošta, Martinja, i očekivano povećanog broja sudionika u cestovnom prometu, policija će dodatno raditi na sprečavanju i sankcioniranju vožnje pod utjecajem alkohola. Nadzor vozača odvijat će se na lokacijama na kojima je evidentiran veći broj prometnih prekršaja i prometnih nesreća zbog vožnje pod utjecajem alkohola, uspostavom većeg broja kontrolnih punktova.

Iz MUP-a navode da je prošle 2022. godine na samo Martinje, 11. studenoga, te vikende prije i poslije, na području Hrvatske, na vožnju pod utjecajem alkohola i droga, ukupno kontrolirano 7 495 vozača.

Od tog broja, pod utjecajem alkohola zatečeno je 697 vozača, a osam vozača odbilo je alkotestiranje. Također, devet vozača na preliminarnom testiranju na droge bila su pozitivna, dok su 33 odbila testiranje na droge. Najveći broj vozača koji su upravljali vozilom pod utjecajem alkohola bio je u dobnim skupinama od 18 do 24 godine i od 31 do 40 godine - po 160 vozača.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'