PROMET U MALOPRODAJI

Europljani stežu remen, potrošnja u rujnu manja za 2,7 posto

08.11.2023 u 13:48

Bionic
Reading

Promet u maloprodaji u eurozoni i EU stabilizirao se u rujnu budući da su Europljani pojačano kupovali hranu, smanjivši istodobno potrošnju na ostala dobra, pokazali su u srijedu podaci europskog statističkog ureda.

U eurozoni promet u maloprodaji smanjio se u rujnu, prema sezonski prilagođenim podacima, za 0,3 posto u odnosu na kolovoz kada je prema revidiranim podacima pao za 0,7 posto, izračunali su statističari.

U EU prodaja je u rujnu pala za 0,2 posto, otprilike upola slabije nego u kolovozu, prema revidiranom podatku.

Europljani su u rujnu znatno manje kupovali široku paletu neprehrambenih proizvoda, što se očitovalo u padu prometa u trgovinama za 1,9 posto u eurozoni i za 1,8 posto u EU, višestruko snažnijem nego u kolovozu.

U eurozoni ponovo se smanjila i prodaja goriva, za 0,9 posto u odnosu na kolovoz, dok se u Uniji zadržala na razini prethodnog mjeseca.

Oporavila se pak prodaja hrane, pića i duhanskih proizvoda, prema rastu prometa u trgovinama za 1,4 posto u zoni primjene zajedničke europske valute i za 1,3 posto u Uniji. U kolovozu bio se smanjio za 0,4 posto u eurozoni i za 0,3 posto u EU.

Hrvatska uz Belgiju i Luksemburg

Najviše se u rujnu, prema Eurostatu dostupnim podacima, smanjio promet u maloprodaji u Slovačkoj, za dva posto u odnosu na kolovoz.

Slijede Švedska s padom prometa za 1,1 posto i Njemačka i Nizozemska gdje je bio manji za 0,8 posto nego u kolovozu.

U Hrvatskoj je promet u maloprodaji, prema sezonski prilagođenim podacima, porastao u rujnu za 0,7 posto u odnosu na kolovoz kada se bio smanjio za 1,3 posto.

Gotovo isti postotni rast bilježili su u rujnu i Belgija i Luksemburg, za 0,8 odnosno 0,6 posto.

Najviše je porastao promet u Sloveniji, za 1,1 posto, Poljskoj, za 1,0 posto, i Danskoj, za 0,9 posto u odnosu na kolovoz.

Eurostat nije raspolagao podacima za Češku i Grčku.

Europljani stežu remen

Na godišnjoj razini promet u maloprodaji smanjio se u rujnu za 2,9 posto u eurozoni i za 2,7 posto na razini Unije, utvrdio je europski statistički ured.

U kolovozu pao je na oba područja za 1,8 posto, pokazuju revidirani Eurostatovi podaci.

Europljani su u rujnu znatno manje kupovali široku kategoriju neprehrambenih proizvoda nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, uz pad prometa u trgovinama za 3,4 posto. U kolovozu njihova se prodaja zadržala na razini istog prošlogodišnjeg mjeseca. 

Najviše se i u rujnu smanjio promet na benzinskim stanicama, za 7,5 posto u eurozoni i za 6,9 posto u EU, gotovo kao i u prethodnom mjesecu.    

Najblaži pad prometa bilježile su trgovine hrane, za nekih jedan posto, izračunali su statističari.

Oštar pad u Sloveniji

Daleko najveći pad prometa na godišnjoj razini bilježila je i u rujnu Slovenija, za 17 posto.

Slijede Belgija i Mađarska gdje je bio manji za 8,4 odnosno za 7,3 posto nego u prošlogodišnjem rujnu.

U Hrvatskoj promet u maloprodaji smanjio se u rujnu, prema kalendarski prilagođenim podacima, za 1,4 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec. U kolovozu bio je pao za 3,8 posto. 

Blaži pad prometa bilježile su u rujnu Poljska, za 0,4 posto, te Rumunjska i Malta, za 0,1 posto.

Daleko je pak najviše porastao promet u maloprodaji u Španjolskoj, za 7,5 posto. Slijedi Cipar s rastom prometa za 4,1 posto u odnosu na prošlogodišnji rujan.