KOMPLICIRAN SUSTAV

Pogubili ste se u predizborima za Trumpova nasljednika? Objašnjavamo ključne termine i kad će kandidati konačno biti poznati

06.02.2020 u 22:13

Bionic
Reading

Utrka za predsjedničkim kandidatom demokrata, odnosno osobom koja će se na izborima u studenom suprotstaviti Donaldu Trumpu, krenula je glasovanjem u američkoj saveznoj državi Iowi. Predizbori koji se provode prema kompliciranom sustavu, svojstvenom Sjedinjenim Američkim Državama, potrajat će do sredine srpnja kada će se na velikoj konvenciji Demokratske stranke, koja će se održati u Milwaukeeju, završiti proces službenim odabirom predsjedničkog i potpredsjedničkog kandidata. Pobjednik može biti poznat i prije završne konvencije ako uspije skupiti podršku od barem 1990 delegata

Duga sezona predizbora koji se održavaju u svim američkim saveznim državama i teritorijima krenula je debaklom i kaosom u Iowi. Predizbori se održavaju na dva načina: jedan je klasičnom metodom glasovanja na izbornim mjestima, a drugi je poput ovih održanih u Iowi gdje se građani okupljaju na nekoj vrsti motivacijskih skupova (eng. caucus) koje se održavaju u crkvama, školama, knjižnicama, čak i privatnim kućama gdje raspravljaju i otvoreno daju podršku nekome od kandidata. Rezultati se potom bilježe u tablice i pretvaraju u glasove za delegate koji će ići na stranačku konvenciju.

Građani koji žele sudjelovati na takvim skupovima moraju imati najmanje 18 godina i biti registrirani u nekoj političkoj stranci. Proces je često kritiziran kao nedemokratski jer može smanjiti sudjelovanje i podložan je zastrašivanju.

Sustav takvih zastupničkih skupova favorizira kandidate sa snažnom i aktivnom bazom simpatizera, a ne one sa širokom podrškom. Primjerice, američki senator Bernie Sanders iz Vermonta, značajno je nadmašio svoju suparnicu Hillary Clinton na zastupničkim skupovima tijekom kampanje 2016., no ipak je ona bila stranački kandidat za predsjednika. Ove godine demokrati će održati takve skupove još u Nevadi, Sjevernoj Dakoti i Wyomingu što je daleko manje od 18 koliko su imali u kampanji 2016. godine.

Za razliku od zastupničkih skupova gdje se javno izražava podrška nekom kandidatu, glasanje na ostalim predizborima je tajno. Ali i glasovi sa zastupničkih skupova i klasičnih predizbora se pretvaraju u delegate – koji poslije na nacionalnoj demokratskoj konvenciji daju glasaju za određenog kandidata. Mandat im je obvezujući tj. na konvenciji moraju dati glas kako je odlučeno na glasovanju tijekom predizbora u saveznoj državi iz koje dolaze. Kandidati moraju ostvariti najmanje 15 posto glasova u saveznoj državi prema proporcionalnom sustavu da bi dobili pravo na barem jednog delegata.

  • +24
Demokratski predizbori u Iowi Izvor: Profimedia / Autor: Brian Cahn / Zuma Press / Profimedia

Iowa daje gotovo zanemarivog 41 delegata za demokratsku konvenciju koja u konačnici bira demokratskog kandidata za predsjednika, ali ta država je važna jer određuje zamah za natjecanja u većim državama. Najnaseljenije države poput Kalifornije i Teksasa daju, primjerice, 415 odnosno 228 delegata.

Iowa i New Hampshire, koji je na redu 11. veljače, privlače najviše pažnje javnosti – iako druge države daju veći broj delegata, ili su rasno i socijalno raznovrsnije pa bi mogle dati bolju sliku o tome koji će kandidat najbolje proći jer su prvi po rasporedu. Kandidati koji se nadaju predsjedničkoj nominaciji tradicionalno se fokusiraju na Iowu i New Hampshire, nadajući se da će pobjeda u bilo kojoj od ove dvije države - ili u obje - ubrzati kampanju i očistiti teren od protukandidata.

U Iowi je bilo 11 kandidata za demokratsku nominaciju jer je dvanaesti, milijarder Michael Bloomberg, odlučio preskočiti prve četiri države u kojima se odvijaju predizbori i koncentrirati snage za 'superutorak'. Za sada su vodeći kandidati prema nepotpunim rezultatima iz Iowe: bivši gradonačelnik mjesta South Bend u Indiani Pete Buttigieg (38), ispred Bernieja Sandersa, potom slijede Elizabeth Warren i bivši potpredsjednik Baracka Obame, Joe Biden.

  • +7
Pete Buttigieg vodeći je kandidat nakon predizbora u Iowi Izvor: EPA / Autor: GARY HE

Kandidate koji prežive Iowu i New Hampshire, čeka 3. ožujka novi izazov – 'superutorak'. Tog datuma se predizbori održavaju u 14 saveznih država, među kojima su i dvije najnaseljenije države u SAD-u – Kalifornija i Teksas. Super utorak će na nacionalnu na konvenciju poslati ukupno 1344 delegata što bi moglo riješiti utrku. Do kraja ožujka održat će se izbori koji pokrivaju više od 50% delegata stranke. Ipak veliki broj kandidata također bi mogao značiti da će predizbori ostati napeti do ranog ljeta, što bi potencijalno moglo značiti da će demokratskog predsjedničkog kandidata saznati tek na nacionalnoj konvenciji u srpnju.

Postoji još jedna stvar koja može zakomplicirati izbor, posebno pri neizvjesnoj utrci kakva se sada nazire, a to su superdelegati. Demokratski dužnosnici, članovi Kongresa i guverneri država, su superdelegati, i dio su delegacija iz svake savezne države, ali nisu obavezni glasovati na temelju rezultata predizbora. Iowa, u kojoj se glasovalo u ponedjeljak, na konvenciju šalje 41 delegata i osam superdelegata. Godine 2016. mnogi superdelegati najavili su ranu podršku Hillary Clinton, izazvavši kritike da stranka naginje u njenu korist.

Superdelegati nisu eliminirani ni 2020. godine, ali nova pravila koja su u međuvremenu donesena ograničavaju njihov utjecaj. U ovom ciklusu vjerojatno neće glasovati na prvom glasovanju na demokratskoj konvenciji.

Da bi pobijedio na prvom glasovanju, vodeći mora osigurati većinu od ukupno 3979 delegata na raspolaganju tijekom predizbora za nominaciju koji se održavaju do demokratske konvencije. Ako vodeći kandidat ima podršku manje od 1990 delegata, konvencija će održati drugo glasovanje. U drugom krugu mogu glasovati i superdelegati, a delegati više nemaju obavezan mandat koji je vezan uz rezultate glasovanja na predizborima već mogu postupiti po svojoj savjesti ili podleći nekom pritisku sa strane. Za pobjedu je potrebna većina od 4750 delegata.