PROBLEMI S BROJANJEM

Prvi demokratski predizbori za Trumpova protivnika pretvorili se u potpuni debakl i kaos

04.02.2020 u 11:10

Bionic
Reading

Odgođena je objava rezultata na američkim demokratskim predizborima u saveznoj državi Iowi. Tko je pobijedio neće biti poznato do utoraka jer se glasovi broje ručno. Prvi demokratski predizbori za kandidata koji će se suprotstaviti aktualnom američkom predsjedniku Donaldu Trumpu tako su se pretvorili u potpuni debakl i kaos.

Demokrati iz Iowe su odlučili odgoditi objavu rezultata kao bi provjerili 'nedosljednosti' u podacima s birališta. Predsjednik demokrata Des Moinesa, Tom Courtney, za kašnjenje je okrivio izbornu tehnologiju, prenosi AP.

Međutim, drugi mediji također prenose izjave demokrata iz Iowe koji navode da za kašnjenje rezultata nije kriva aplikacija preko koje se glasovalo već tvrde da je došlo do problema s prijavama birača. Izlaz iz ovog organizacijskog debakla su potražili u opravdanju da je integritet rezultata na prvom mjestu pa sve pažljivo i temeljito provjeravaju. Odmah je odbačena mogućnost da je riječ o hakerskom napadu ili upadu treće strane.

Više o važnosti izbora u Iowi pročitajte ovdje.

Debakl je pojačao pritužbe da Iowa ne bi trebala glasovati prva, imajući u vidu nastale probleme i uglavnom bijelu demografiju države. Sramota u Iowi posebno je loša, jer su američki dužnosnici pod pritiskom da pokažu integritet glasačkog sustava nakon 2016. godine, kada je Rusija bila optužena da se miješala u predsjedničke izbore 2016. u nastojanju da pomogne Donaldu Trumpu da porazi demokratkinju Hillary Clinton.

Cijeli kaos nije zasmetao Bernieu Sandersu da održi nešto što je čudno nalikovalo pobjedničkom govoru, javlja The Guardian, a slično je nastupio i Pete Buttigieg, dok je stožer Joea Bidena smanjio očekivanja od Iowe. Sanders, koji je najljeviji od kandidata koji se natječu za demokratsku predsjedničku nominaciju i američki mediji ga klasificiraju kao socijalista, okupljenima je poručio da 'ima dobar osjećaj da prolaze vrlo, vrlo dobro'. Njegova kampanja je objavila neslužbene rezultate na uzorku od oko 40 biračkih mjesta prema kojima se nalazi u tijesnom vodstvu pred Peteom Buttigiegom koji je prije samo godinu dana bio nepoznanica na američkoj nacionalnom političkoj sceni.

  • +24
Demokratski predizbori u Iowi Izvor: Profimedia / Autor: Brian Cahn / Zuma Press / Profimedia

"Iowa, šokirali ste naciju", rekao je 38-godišnji vojni rezervist koji bi, uspije li postati predsjednikom, bio prva deklarirana gay osoba na toj funkciji.

Vodeći dvojac slijedi progresivna senatorica Elizabeth Warren. Bivši potpredsjednik Joe Biden, koji je prema anketama vodeći kandidat za demokratsku predsjedničku nominaciju je na razočaravajućem četvrtom mjestu.

U saveznoj državi New Hampshire, 11. veljače, glasa se na drugim predizborima, a tradicija govori da najbolji iz Iowe i koriste zamah da održe pobjednički ritam. Ipak, američki mediji upozoravaju da je Iowa često znala pogrešno odabrati - kandidat koji bi tamo pobijedio ne bi osvojilo nominaciju.