primopredaja u karlovcu

Pogledajte što su SAD donirale MORH-u

15.07.2019 u 18:02

Bionic
Reading

U Vojarni "Kamensko" u Karlovcu u ponedjeljak je održana primopredaja šest kamiona i jednog kopača utovarivača, vrijednih 7,8 milijuna kuna, koje je vlada Sjedinjenih Američkih Država donirala Satniji za inženjerijsku potporu Hrvatske vojske

Zahvalivši na šest kamiona "ford" i kopaču utovarivaču, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević je ocijenio da je ta donacija potvrda "istinskoga i strateškog savezništva Republike Hrvatske i SAD-a".

Podsjetivši da je SAD od 1996. godine do danas za opremanje i modernizaciju Hrvatske vojske osigurao više od 500 milijuna dolara, posebno je istaknuo da slijedi donacija dvaju helikoptera "crni jastreb", koji će znatno "promijeniti sliku Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva u pogledu sposobnosti i tehnologije budući da uvođenje spomenutih sustava znači prelazak na zapadnu tehnologiju i ogroman tehnološki iskorak za Hrvatsku vojsku".

Ministar Krstičević također je istaknuo koliko je važna suradnja i sudjelovanje hrvatskih časnika na američkim vojnim školama, i to na operativnoj i strateškoj razini.

"Kroz ove oblike izobrazbe dosad je prošlo više od tisuću naših najperspektivnijih časnika, a izobrazba na američkim vojnim školama omogućuje nam držanje koraka s najmodernijim vojskama svijeta i doprinosi usvajanju najnovijih doktrina i taktika modernog ratovanja", rekao je te ocijenio da je u mirovnim misijama i operacijama Hrvatska "kontinuirano vrlo odgovorna saveznica te će nastaviti svoje sudjelovanje u djelokrugu definiranim odlukama Hrvatskoga sabora".

"Naši su pripadnici trenutačno prisutni u operacijama UN-a u Indiji i Pakistanu, Libanonu te Zapadnoj Sahari. Upravo je inženjerijska satnija odradila izvrstan posao u Libanonu, na čemu im čestitam, a osim u UN-u nastavljamo naše sudjelovanje i u NATO-misijama u Afganistanu, Iraku i Kosovu, u operaciji Inherent Resolve te NATO-aktivnostima ojačane prednje prisutnosti u Poljskoj i uskoro ponovno u Litvi", zaključio je ministar Krstičević.

  • +11
Donacija SAD-a MORH-u Izvor: Cropix / Autor: Robert Fajt / CROPIX

Veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj Robert Kohorst izrazio je zadovoljstvo suradnjom dviju država te profesionalizmom Hrvatske vojske, dodajući kako vjeruje u daljnju suradnju dviju država na obostrano zadovoljstvo. Za konkretnu je donaciju rekao kako vjeruje da će Inženjerijskoj satniji pomoći u izgradnji i obuci za terenske inženjerijske sposobnosti i u potpori miru.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Mirko Šundov također je zahvalio veleposlaniku Kohorstu, ističući da će ta "inženjerijska sredstva povećati učinkovitost i sposobnost te postrojbe, koja je već pokazala da je spremna na sve zadaće".

Zbog dosadašnje suradnje, istaknuo je, SAD je "najvažniji strateški partner u održavanju i razvijanju hrvatskih obrambenih sposobnosti", a obrambena suradnja, dodao je, "predstavlja okosnicu bilateralnih odnosa SAD-a i Republike Hrvatske".

Na kraju su ministar Krstičević, veleposlanik Kohorst i general Šundov razgledali mehanizaciju za građevinske radove, izgradnju mostova, pontonskih mostova, protuminske radove, miniranja i rušenja.

 Krstičević je zahvalio zapovjedniku Hrvatske kopnene vojske general bojniku Siniši Jurkoviću na doprinosu u mirovnim misijama i na pomoći domaćim civilnim institucijama, što je, rekao je, vrlo važna zadaća Hrvatske vojske.

Donacija Vlade Sjedinjenih Američkih Država Republici Hrvatskoj omogućena je novcem Global Peace Keeping Operations Initiative (GPOI) programa.