STARA 28 GODINA

Pogledajte rijetku snimku dječaka Luke Modrića iz dokumentarca BBC-ja o velebitskim vukovima

  • Autor: V. Ma.
  • Zadnja izmjena 14.07.2018 18:50
  • Objavljeno 13.07.2018 u 22:14
tportal

Izvor: Screenshot / Autor: tportal.hr

Snimajući vukove u gudurama Velebita, o čemu je i BBC napravio dokumentarni film, Pavle Balenović, nekadašnji svirač bendža u legendarnoj grupi Plava trava zaborava, nije ni sanjao kako će u videosnimci zabilježiti našeg nogometnog reprezentativca kako u dobi od samo pet godina suvereno čuva koze prkoseći opasnim divljim zvijerima

Pavle Balenović, nekadašnji svirač bendža i filmski kaskader, život je posvetio proučavanju Velebita i njegova životinjskog svijeta, osobito vukova koji nastanjuju našu najdužu planinu.

Lutajući velebitskim prostranstvima, Balenoviću je društvo pravio i vuk kojeg je posvojio nabavivši ga dok je još bio štene od seljaka u Gračacu. Shvativši kako vuk neće preživjeti u Zagrebu, odlučio ga je pustiti na slobodu u velebitskim prostranstvima.

Nevjerojatnu snimku malog Luke Modrića autor je postavio na društvenim mrežama, a našeg kapetana kako bez straha na velebitskoj buri i pod paskom gladnih vukova tjera koze u tor u sklopu rodne kuće NA OVOJ SNIMCI se može vidjeti od 2:30 minute.

Dirljivu priču o čovjeku i vuku ekranizirao je BBC u svojem dokumentarcu 'Čovjek-vuk, dnevnik Pavla Balenovića'. Zanimljivo je da je Balenović film prvo ponudio Hrvatskoj televiziji, koja ga je odbila, a nakon što ga je otkupio BBC te potom nevjerojatnih 44.000 televizijskih kuća diljem svijeta, od britanske televizije ga je konačno otkupio i HRT.

Tijekom svojih lutanja Velebitom, Balenović se u Zatonu Obrovačkom sprijateljio sa Stipom Modrićem, ocem našeg kapetana Luke kojeg je 1990. godine i snimio kako u dobi od samo pet godina goni koze u tor u sklopu njihove obiteljske kuće koja je zapaljena tijekom Domovinskog rata.

  • +1

Rodna kuća Luke Modrića

Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin

U ratnom vihoru iščezlo je i Balenovićevo prijateljstvo s obitelji Modrić koja je izbjegla u Zadar. Analizirajući vlastite snimke, Balenović se prisjetio obitelji Modrić i njihove obiteljske kuće te ga je kopkalo što se s njima događalo tijekom rata. Pritom je otkrio kako je mali pastir kojeg je snimio na obroncima južnog Velebita u međuvremenu narastao i postao jedan od najpoznatijih nogometaša svijeta.

  • +28
  • +25

Luka Modrić

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!