TERORIZAM NA MANHATTANU

Napadač iz New Yorka ostavio jezive poruke; evo kako baulja po cesti

01.11.2017 u 08:58

Bionic
Reading

Vozač kamioneta Sayfullo Habibullaevic Saipov gazio je u utorak bicikliste i prolaznike na Manhattanu, pri čemu je osmero ljudi poginulo, a jedanaestero je ozlijeđeno. Među poginulima u prvom smrtonosnom napadu u New Yorku nakon 2001. ima šestero stranaca: petero Argentinaca i Belgijka, priopćili su Buenos Aires i Bruxelles

Uzbek Sayfullo Saipov (29) došao je u Ameriku 2010. godine i živio u Patersonu, New Jerseyju, gdje je unajmio kamionet. Paterson je grad od 150.000 stanovnika poznat po velikoj useljeničkoj zajednici u kojoj je i 25.000 do 30.000 muslimana. 

Posjedovao je dozvolu trajnog boravka, 'zelenu kartu', i radio je kao vozač u Uberu, piše New York Times, dodajući da je bio 'pod prismotrom' policije. Prije toga živio je i na Floridi te u Ohaju gdje je radio kao vozač kamiona.

Nakon što je pregazio nekoliko ljudi, izašao je iz vozila naoružan zračnicom i puškom za paintball. Policija je na njega otvorila vatru i ranila ga u trbuh, nakon čega je i uhićen. Trenutačno je hospitaliziran i izvan životne opasnosti. 

Napadač iz New Yorka Autor: youtube

Saipov je ostavio pisanu poruku u kojoj potvrđuje da je prisegnuo odanost Islamskoj državi. Istražitelji su poruku na arapskom navodno pronašli u blizini njegova vozila; New York Post piše da je u vozilu pronađena zastava IS-a. Po izlasku iz vozila, napadač je vikao 'Allahu Akbar'.

Guverner države New York Andrew Cuomo tvrdi da je napadač bio povezan s IS-om te da se radikalizirao u SAD-u. Saipov je 'izopačena kukavica, bio je povezan s IS-om i radikalizirao se' u SAD-u, kazao je guverner na CNN-u.

žrtve uglavnom turisti

Smrtno stradali Argentinci i Belgijanka

Vatrogasci su izvijestili o 11 ozlijeđenih osoba koje su primljene u bolnicu u 'teškom', ali ne i kritičnom stanju. Među ozlijeđenima je troje Belgijaca, priopćio je Bruxelles. Petero poginulih Argentinaca bili su iz grada Rosarija i 'slavili su 30. godišnjicu mature', objavilo je ministarstvo vanjskih poslova u Buenos Airesu. Jedan je Argentinac među ozlijeđenima. Poginula Belgijanka je iz Roulersa, u Flandriji, a New York je posjetila u društvu majke i sestre, rekao je belgijski ministar vanjskih poslova Didier Reynders.

Trump naredio strože kontrole stranaca na ulasku u SAD

Američki predsjednik Donald Trump naredio je pojačanu kontrolu stranaca koji žele ući u SAD. 'Treba biti politički korektan, ali ne u ovakvim slučajevima', poručio je predsjednik na Twitteru.

  • +7
Napad na Manhattanu Izvor: Reuters / Autor: ANDREW KELLY

'Ne smijemo dopustiti IS-u da se vrati i da uđe u našu zemlju pošto je pobijeđen na Bliskom istoku i drugdje. Dosta je!', rekao je Trump na društvenoj mreži. Prethodno, napadača je nazvao 'vrlo bolesnom i neuravnoteženom osobom'.

Američki predsjednik dodao je da gradske vlasti 'pozorno istražuju ovaj slučaj' , a objavu je zaključio riječima 'Ne u SAD-u!'.

I prva dama Melania Trump je na twitteru stavila objavu kao reakciju na napad: 'Srce mi je slomljeno zbog #NYC. Misli&molitve dok pratimo situaciju'.  

Gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio je na konferenciji za novinare nazvao napad 'kukavičkim terorističkim napadom'.

'Na temelju informacija kojima trenutačno raspolažamo, radi se o terorističkom činu', rekao je De Blasio. 'Ovo je težak dan za New York', dodao je.

Kamionet se, vozeći brzinom od 100 kilometara na sat, zaletio na biciklističku stazu i šetnicu duž rijeke Hudsona, rušeći bicikliste i prolaznike na dužini od gotovo kilometra, nakon čega se zabio u školski autobus i morao se zaustaviti, priopćio je policijski načelnik James O'Neill.

U sudaru njegova kamioneta i školskog autobusa ozlijeđeno je dvoje djece i dvije odrasle osobe. Šest osoba preminulo je na mjestu napada a još dvije u bolnici.

Vozač je zatim izašao iz vozila naoružan zračnicom i puškom za paintball, a policija je pucala u njega i privela ga.

Bill de Blasio Autor: youtube

Napad se dogodio malo poslije 15.00 sati (20.00 sati po srednjoeuropskom vremenu) na obali rijeke Hudsona, gdje je, po sunčanu vremenu, prolazio velik broj biciklista i šetača, krajem listopada i početkom studenog kada New York posjećuje velik broj turista.

Mnogi su bili maskirani za proslavu Noći vještica koja se svake godine mimohodom obilježava u Greenwich Villageu. Mimohod se ipak održao, kao što je bilo planirano, ali uz jake sigurnosne mjere.Šetnica je blizu mjesta na kojemu su stajali njujorški 'blizanci', tornjevi srušeni u terorističkom napadu 11. rujna 2001. u kojem je ubijeno više od 2600 ljudi. 

U New Yorku je nakon 2001. bilo više terorističkih napada, ali u njima nitko nije smrtno stradao.