IZVANREDNA VIJEST

Terorizam u središtu New Yorka, napadač kamionetom ubio najmanje osam ljudi

31.10.2017 u 20:54

Bionic
Reading

Najmanje osam osoba je ubijeno u naletu kamioneta na bicikliste i pješake u utorak poslijepodne na Manhattanu, u središtu New Yorka.

Vozač kamioneta nakon što je pregazio nekoliko ljudi, iz vozila je izašao s dva lažna pištolja. U napadača su potom zapucali policajci, nakon čega je napadač i uhićen. Policija je objavila da je napadač dao izjavu nakon uhićenja zbog čega se incident vodi kao 'čin terorizma'. Za sad su tek otkrili da se radi o 29-godišnjem muškarcu. Prema neslužbenim informacijama napadač je Sayfullo Habibullaevic Saipov iz mjesta Tampa Bay na Floridi. Navodno je rodom iz Uzbekistana.

Izvještaji govore da se napadač zabio kamionetom u pješake i bicikliste u blizini mjesta gdje se nalazio World Trade Centar. AP je ranije večeras javio da je u napadu, uz poginule, još 15 osoba ranjeno.

  • +7
Napad na Manhattanu Izvor: Reuters / Autor: ANDREW KELLY

Reuters je objavio, pozivajući se na izvore bliske vladi, da je moguće da se radi o terorističkom napadu.

I drugi mediji izvještavaju da napad FBI tretira kao teroristički. CNN javlja da je napadač uzvikivao 'Allahu Akbar' (Allah je najveći), a MSNBC je objavio video čovjeka s dugom bradom kako bježi s mjesta događaja.

'Dogodila se prometna nesreća i vozač je iz vozila izašao s dva pištolja... Čuo sam od četiri do šest pucnjeva' rekao je za New York Post očekidac tog događaja.

Američki predsjednik Donald Trump oglasio se na Twitteru nazvavši napadača 'vrlo bolesnom i neuravnoteženom osobom'.

Dodao je i kako vlasti pozorno istražuju ovaj slučaj, a objavu je zaključio riječima: 'Ne u SAD-u!'.

Gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio je kazao da se radilo o 'terorističkom činu i to osobito kukavičkom činu terorizma'.