Smiruje li se vrijeme?

Pogledajte koga za vikend čeka neprestana kiša, a koga sunce

02.03.2018 u 06:50

Bionic
Reading

Nakon opakih minusa, zatopljenje je na vidiku, no ne bez posljedica. Snijeg koji će se pretvarati u kišu, u pojedinim dijelovima zemlje smrzavat će se u dodiru s tlom. No, neke čeka sunčan vikend bez padalina

Oblačno i manje hladno. Na Jadranu povremeno kiša, na jugu Dalmacije moguće obilna uz pokoji grmljavinski pljusak. U unutrašnjosti će oborina na granici kiše i snijega biti češća ujutro pa opet krajem dana.

Oborina se mjestimice može smrzavati na drveću, predmetima i tlu, osobito u Lici i Slavoniji, a ponegdje će nastajati i novi tanji snježni pokrivač.

Vremenska prognoza Izvor: Screenshot / Autor: DHMZ

Vjetar uglavnom slab, još ujutro na sjevernom Jadranu umjerena bura, u Dalmaciji će puhati jugo, jako na dubrovačkom. Najviša dnevna temperatura od -6 do -1, a Jadranu od 5 do 12 °C.

U Zagrebu oblačno, oborina bit će češća ujutro i opet krajem dana, uglavnom slab snijeg, a povremeno na granici snijega i kiše koja će se smrzavati na hladnoj podlozi. Vjetar slab. Dnevna temperatura zraka oko -2°C.

Za subotu se najavljuje promjenljivo, poslijepodne i pretežno oblačno s povremenom slabom oborinom, češćom poslijepodne i prema kraju dana. Na Jadranu će padati kiša, u unutrašnjosti u početku ponegdje snijeg, zatim i kiša koja se mjestimice može još smrzavati na tlu.

  • +2
Umjetnost na snijegu Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Vjetar na kopnu uglavnom slab, na Jadranu umjeren sjeverozapadnjak, poslijepodne u okretanju na jugo. Najniža jutarnja temperatura između -5 i -1, na Jadranu uglavnom od 2 do 8 °C. Najviša dnevna temperatura od -2 do 2, a Jadranu od 7 do 12 °C.

U Splitu kišovito s temperaturom iznad 10 celzijevaca, dok će u Rijeci u nedjelju biti sunčano.

  • +64
Zimska idila na Jarunu i Bundeku Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl

Zatopljenje će donekle olakšati podnošenje zimskih uvjeta većini populacije. No, kako će ono biti uzrokovano približavanjem prostrane ciklone, biometeorološke prilike će biti razmjerno nepovoljne. Naime, može se očekivati njen nepovoljan utjecaj na raspoloženje, smanjenje koncentracije i nesanicu kod meteoropata, a kod kroničnih bolesnika može uzrokovati veće tegobe.