alarmantno stanje

Kineski zagađivači od 1. travnja plaćaju ekološki porez

01.03.2018 u 22:42

Bionic
Reading

Više od 260.000 kompanija i drugih pravnih osoba u Kini koje zagađuju životnu sredinu morat će od 1. travnja plaćati ekološki porez

Kako javlja kineska novinska agencija Xinhua, pozivajući se na tamošnje ministarstvo financija, zakon o porezu za zaštitu životne sredine stupio je na snagu početkom godine, a porezni obveznici koji zagađuju okoliš dužni su plaćati ovaj namet kvartalno, počevši od 1. travnja.

Ovaj zakonski akt se odnosi na tvrtke i javne institucije koje izbacuju zagađujuće materije izravno u životnu sredinu i njime se predviđa obaveza kompanija da plaćaju ekološki porez na buku, na zagađenje zraka i vode, kao i na čvrsti otpad, navodi Xinhua.

Porez je najnoviji u nizu mjera koje je vlada u Pekingu usvojila u nastojanju da očisti životnu sredinu od naslijeđa višedesetljetnog gospodarskog rasta bez vođenja računa o ekologiji.

U kojoj razini zagađenja u Kini je riječ, ponajviše govori nedavno objavljena analiza tijekom koje su tamošnji znanstvenici utvrdili kako je ona odgovorna za čak tri milijuna preuranjenih smrti. Ta bi pak brojka mogla biti veća jer ispitivanja nisu provedena u ruralnim područjima.

Krajem prošle godine objavljena je studija koja je pokazala kako je emisija ugljičnog dioksida u svijetu tijekom 2017. godine porasla za dva posto, a glavni krivac za postojeće stanje je upravo Kina, čija je emisija fosilnih goriva prošle godine porasla za 3,5 posto.

  • +14
Zagađenje zraka Izvor: Profimedia / Autor: NN

Prema navodima znanstvenika sa Sveučilišta East Anglia, emisija ugljičnog dioksida nastala kao posljedica svih ljudskih aktivnosti do kraja 2017. dosegnula je 41 milijardu tona.

Podaci kojima raspolaže Svjetska banka kazuju kako se 20 najzagađenijih gradova na svijetu nalazi u Kini, s tim da u najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu postoji 459 kancerogenih sela, a posebno je alarmantan podatak da je čak 90 posto površinske vode u Kini zagađeno.