'NEVRIJEME DESETLJEĆA'

Pogledajte kako je snježna oluja prekrila Izrael

10.01.2013 u 12:32

Bionic
Reading

Jeruzalem je u četvrtak ujutro osvanuo pod debelim sniježnim pokrivačem koji je uvelike poremetio promet u čitavom gradu gdje će škole tijekom dana biti zatvorene

Izraelske gradske vlasti pozvale su stanovnike da se ne koriste svojim automobilima zbog opasnosti od proklizavanja i blokade na cesti. Cesta br. 1 između Jeruzalema i Tel Aviva zatvorena je na ulazu u Jeruzalem. Druge prometnice u Izraelu, napose na sjeveru, također su zatvorene za promet. Po informacijama meteorološke službe snijeg će padati do poslijepodneva.

Škole će iz opreza biti zatvorene ne samo u Jeruzalemu, već i u okolici. Oko 20.000 kućanstava ostalo je bez struje, uglavnom u nekim dijelovima Jeruzalema i Tel Aviva.

Kompanija za distribuciju električne energije ističe da je 'riječ tek o sporadičnim izgredima i da je u 99 posto kućanstava opskrba strujom redovita'.

'Nevrijeme desetljeća', kako ga nazivaju izraelski mediji, prouzročilo je ozbiljne gospodarske štete diljem zemlje.

Udruga poslodavaca objavila je prvu procjenu štete koja se penje na 300 milijuna šekela (60 milijuna eura), a uglavnom je trpe poduzeća zbog nedolaska dijela radnika na posao i problema u opskrbi i isporuci.

Na Zapadnoj obali, neuobičajeno nevrijeme praćeno jakom kišom, tučom, snijegom i snažnim vjetrom prouzročilo je od srijede navečer smrt četvero Palestinaca, među kojima su tri žene.

U Pojasu Gaze, 25 poplavljenih kuća u Rafahu, na jugu, evakuirano je u srijedu čamcima, izvijestila je civilna zaštita.