oštećena brana

Pogledajte kako izgleda područje nizvodno od Kahovke i gdje sve prijete poplave

06.06.2023 u 16:15

Bionic
Reading

Velika hidrocentrala Kahovka na jugu Ukrajine teško je oštećena u napadu koji se dogodio u noći na utorak. Ukrajinci i Rusi optužuju jedni druge za njeno oštećivanje, no bez obzira na to tko je krivac, posljedice, koje već jesu izuzetno teške i skupe, mogu postati katastrofalne

Strahuje se da bi moglo doći do puknuća brane, što bi izazvalo poplave neviđenih razmjera. U kritičnoj zoni živi oko 16.000 ljudi. Slike iz Nove Kahovke prikazuju zgrade okružene poplavnim vodama, pa čak i labudove koji plivaju oko ureda lokalne uprave.

Veliki grad Herson nalazi se svega 30 kilometara nizvodno od brane. U gradu je prije početka invazija živjelo 300 tisuća ljudi, ali danas ih je znatno manje.

Po riječima ukrajinskog premijera Denisa Šmihalja, poplava prijeti u 80 naselja i provode se 'mjere evakuacije' vlakom u Mikolajiv. Dvadeset i četiri naselja bila su u utorak pod vodom nakon napada na branu tijekom noći, rekao je ministar unutarnjih poslova Igor Klimenko, dodajući da je 'oko tisuću' civila evakuirano s tog područja.

  • +9
Poplavljeno područje Hersona nakon pucanja brane Kahovka Izvor: Profimedia / Autor: Handout / AFP / Profimedia

Ukrajinski grad Nova Kahovka u Hersonskoj oblasti, koji je pod kontrolom Rusije, pod vodom je nakon što je obližnja brana probijena tijekom noći, prenijela je u utorak ruska državna novinska agencija TASS riječi ruskog gradonačelnika. Ruske službe za hitne slučajeve priopćile su u utorak da je oko 600 kuća poplavljeno nakon što je tijekom noći probijena brana Kahovka.