REKORDNO NISKE TEMPERATURE

Pogledajte Europu pod arktičkom hladnoćom

10.02.2012 u 12:08

Bionic
Reading

Ekstremno niske temperature diljem Europe odnose ljudske žrtve i očekuje se da će se tužna bilanca tijekom ledenog vikenda popeti i do 1.000 umrlih od pothlađivanja. Arktička hladnoća ne ubija samo velegradske beskućnike, nego i siromahe te starce koji se nalaze u odsječenim europskim selima

U nedostatku drva i ugljena mađarske vlasti najsiromašnijima dijele brikete sačinjene od starih bankovnih novčanica. U toj je zemlji danas u potpunosti obustavljen promet rijekom Dunavom.

Sve europske države pozvale su građane da iskažu solidarnost i pomognu starima i nemoćnima da bi se spasilo što više života jer se za vikend očekuje pad temperatura i do 40 ispod ništice, čak i u Velikoj Britaniji, Francuskoj i Španjolskoj.

U cijeloj Europi vladaju teškoće s održavanjem koliko-toliko redovnog prometa, najteže je sa željezničkim prometom, ali nije mnogo bolja situacija ni na cestovnim prometnicama. Većina zemalja pozvala je motocikliste da uopće ne putuju.

Osim očekivano velikih problema na istoku Europe i Rusiji (Ukrajina je čak prestala dnevno objavljivati broj mrtvih nakon što je zabilježila 112 smrtnih slučajeva od hladnoće), iznimno je teška situacija u BiH, Srbiji, Crnoj Gori, Bugarskoj, Makedoniji i Grčkoj.

I dok se u BiH stanje, uz pomoć vojske, počelo normalizirati i osiguran je prijenos električne energije, vlasti strahuju od novih padalina koje bi mogle povećati broj umrlih u toj zemlji (u protekla tri dana BiH je bilježila četiri žrtve dnevno). Poseban problem u BiH predstavljaju psi lutalice - kinolozi upozoravaju da deseci tisuća pasa lutalica prijete sigurnosti ljudi jer su krenuli u očajničku potragu za hranom.

Koliko je snažna ova 'arktička' zima, možda najbolje pokazuju podaci da snijeg ne prestaje padati ni na sjeveru Afrike i da su u Alžiru od hladnoće umrle 44 osobe.

Sjeverna hemisfera pod ledom i snijegom