Sabor

Izmjenama Zakona o obrani zastupnici dali podršku jačanju kibernetičke sigurnosti

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 13.06.2019 12:53
  • Objavljeno 13.06.2019 u 12:46
Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Saborski zastupnici u četvrtak su bez većih zamjerki podržali mahom tehničke izmjene Zakona o obrani, kojima se jačaju kibernetička sigurnost i obrana, iako je zastupnik Mirando Mrsić (Demokrati) upozorio na sve veću militarizaciju Hrvatske i stalno povećanje izdvajanja za obranu

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević naglasio je kako se predloženim zakonskim izmjenama omogućuje daljnje unaprjeđenje obrambenog sustava i sposobnosti Hrvatske vojske.

Zakonskim izmjenama u novom ustroju Hrvatske vojske bit će Zapovjedništvo za kibernetički prostor kao odgovor na sve učestalije kibernetiče napade, kako u svijetu tako i u Hrvatskoj.

Predlaže se i osnivanje međunarodnih vojnih zapovjedništava i drugih vojnih tijela u Hrvatskoj, koje proizlaze iz članstva u Europskoj uniji, NATO-u i drugim međunarodnim organizacijama. Tako će u vojarni u Zemuniku biti centar za obuku helikopterskih posada.

Mirando Mrsić (Klub HSS-a i Demokrata) iskoristio je raspravu o zakonu kako bi upozorio na sve veću militarizaciju Hrvatske i rast proračuna za obranu iz godine u godinu.

'Zašto se iz godine u godinu povećava proračun za obranu? Kakav nam treba proračun za obranu, treba li nam militarizacija Hrvatske', upitao je Mrsić ustvrdivši da se Krstičević ponaša više kao vojnik i general nego kao civilni ministar.

'Povećava se proračun za obranu u trenutku kada ne postoje nikakve direktne ugroze suvereniteta države, a u isto vrijeme 87 posto umirovljenika živi u riziku od siromaštva', ustvrdio je Mrsić dodavši kako najmanje za vojsku izdvaja upravo ona država u koju se mladi iz Hrvatske iseljavaju - Irska.

Hrvatska izdvaja 1,7 posto BDP-a za obranu i na desetom je mjestu po izdvajanjima u odnosu na susjedne zemlje, dok za obrazovanje izdvaja najmanje među članicama NATO-a, rekao je Mrsić.

Zastupnici su bez zamjerki podržali izmjene Zakona o međunarodnim mjerama ograničavanja kojima se utvrđuju mjere za borbu protiv međunarodnog terorizma i organiziranog kriminala, te očuvanja međunarodnog mira i sigurnosti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!