žele bitcoine

Policija šalje upozorenje: Hrvatskom kruži e-mail ucjena, evo što vam je činiti

24.04.2019 u 13:07

Bionic
Reading

Policiji se u posljednjih nekoliko dana javljaju građani koji su na svoje adrese elektroničke pošte zaprimili sumnjive poruke u kojim ih nepoznate osobe ucjenjuju navodeći kako su na njihova računala ili mobilne telefone instalirali zloćudne računalne programe. Tvrde da su ostvarili pristup osobnim podacima te traže određeni iznos u bitcoinima kako navedene podatke ne bi javno objavili

U svom prioppćenju u srijedu policija moli građane da ne odgovaraju na takve poruke, te da ažuriraju lozinke za pristup elektroničkoj pošti.

Također, građani kontinuirano dobivaju poruke elektroničke pošte s lažne Microsoft domene u kojima se traži da na lažnoj Microsoftovoj stranici unesu svoje korisničko ime i obnove svoju lozinku.

U konkretnom slučaju radi se o pokušaju krađe osobnih podataka te počinitelji na ovaj način mogu preuzeti kontrolu nad elektroničkom poštom žrtve.

  • +3
Služba kibernetičke sigurnosti Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

'Savjetujemo građanima da nikome ne daju svoje korisničke podatke i lozinke niti ih upisuju na sumnjivim internetskim stranicama. Ukoliko su to učinili, potrebno je odmah promijeniti lozinku koja se odnosi na određeni korisnički račun. Ukoliko identičnu lozinku koriste i za druge korisničke račune i internetske usluge, potrebno je odmah promijeniti i te lozinke', zaključuju iz policije.