dva sata bez komentara

Kratak put agresije od tastature do ulice: I tportal u akciji #zajednobezmržnje

23.10.2020 u 09:52

Bionic
Reading

Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske pozvali su medije na akciju #zajednobezmržnje kako bi se upozorilo na govor mržnje u javnom prostoru, ali i verbalne i fizičke napade kojima su novinarke, novinari, snimatelji i fotoreporteri izloženi godinama. Akciju podržava i tportal

'Gotovo svi mediji odazvali su se našem pozivu jer shvaćaju koliko kratak može biti put agresije od tastature do ulice. Stoga ćemo danas od 11 do 13 sati tekstove objavljivati bez komentara, ne zato da bismo ih zabranili ili ukinuli, nego da bismo učinili ono što jedino možemo i ono što nam je dužnost - upozorili na problem, otvorili raspravu o njemu i pokušali zajedno pronaći rješenje', poručuju u priopćenju kojega zajednički potpisuju predsjednica Sindikada novinara Hrvatske (SNH) Maja Sever i predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvoje Zovko.

U nastavku se ističe kako je problem govora mržnje u javnom prostoru, ali i nedopustiv odnos prema medijima i novinarima, velik i neće se riješiti preko noći.

'Ne bježimo pritom od vlastite odgovornosti. Za izgovorenu ili napisanu riječ odgovaramo i onda kada nas neopravdano zasipaju tužbama, kada javno spaljuju novine, kada nas prozivaju i s oltara i s političkih govornica', ističu u HND-u te dodaju:

'Odgovorno ponašanje i javnu osudu mržnje prema svakome tko misli drugačije tražimo i od svih ostalih sudionika u javnoj sferi. Samo se tako mogu zaustaviti desetljećima nagomilani problemi – radikalizacija i sve njezine pogubne posljedice', poručuju zajednički iz HND-a i SNH-a

sve osim nogometa

Učitavanje...