ODOBRAVANJE IZ PGŽ-A

'Podjela Hrvatske na dvije regije je dobra'

10.09.2012 u 15:43

Bionic
Reading

Obnašatelj dužnosti primorsko-goranskoga župana Vidoja Vujić danas je izjavio da od podjele Hrvatske na dvije statističke regije očekuje puno i da je ta podjela dobra za Hrvatsku.

'Očekujem puno, za jadransku regiju se nije promijenilo praktički ništa', rekao je Vujić odgovarajući na novinarska pitanja na redovnom susretu s novinarima te je dodao da je 'to pragmatična podjela, dobra za Hrvatsku, koja će omogućiti korištenje europskih sredstava više nego bilo koja druga podjela'.

Govoreći o navodima eko aktivista da se u prijedlogu županijskoga prostornog plana omogućuje zbrinjavanje opasnoga otpada, azbesta i bolničkog otpada, na budućoj Centralnoj zoni za gospodarenje otpadom (CZGO) 'Marišćina', Vujić je rekao da u tom slučaju ima "puno insinuacija, neutemeljenih i neprovjernih informacija".

Rekao je da "nema govora o medicinskom i opasnom otpadu", da županija mora odrediti lokaciju za građevinski otpad i građevinski otpad koji sadrži azbest i da je to i učinila. Do izgradnje CZGO "Marišćine" azbest se odlaže na odlagalištu Gorskom kotaru na lokaciji Sović laz, rekao je te napomenuo da će o tome kako i kada će se azbest odlagati u konačnici reći struka.

Komentirajući turističku sezonu u županiji, Vujić je rekao da je ostvaren plan, na razini prošle godine, te je pozvao sve turističke zajednice i trgovačka društva, koja se bave turizmom, da više koriste mogućnosti natječaja za unaprjeđenje poslovanja.


Županijska pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Jasna Blažević izvijestila je da od ukupno 10.500 učenika srednjih škola, koje su u nadležnosti županije, njih 4260 ima pravo na sufinanciranje međumjesnog prijevoza do škole. Gradsko poduzeće Autotrolej prevozi ih 3270, tvrtka Autotrans 820, a vlakom putuje 170 učenika.

Blažević je kazala da je završen postupak javne nabave, osim s Hrvatskim žaljeznicama, što će biti uskoro, i da će s prijevoznicima biti potpisani ugovori.

Vladinom odlukom, država će subvencionirati 75 posto međumjesnoga prijevoza učenika, koji stanuju najmanje 5 km od škole. Po riječima Blažević, tako će učenici koji se voze Autotrolejom morat platiti 25 posto cijene prijevoza, a oni koji se voze Autotransom 15 posto, budući je ta tvrtka odlučila subvencionirati đake s još 10 posto.

Učenici su se prošloga tjedna prevozili na osnovi potvrda o subvencijama koje su izdavale škole.

Blažević je dodala da je to konačna cijena prijevoza, ako lokalne jedinice ne odluče dodatno sufinancirati prjevoz srednjoškolaca.