USKOK U AKCIJI

Podignuta optužnica protiv Nade Čavlović Smiljanec

23.06.2015 u 10:53

Bionic
Reading

USKOK je pred Županijskim sudom u Zagrebu podignuo optužnicu protiv, neslužbeno se doznaje, bivše ravnateljice Porezne uprave Nade Čavlović Smiljanec, osječkog poduzetnika Željka Biloša i bivše pročelnice osječke Porezne uprave Ružice Kovačević

Optužnice su podignute zbog počinjenja kaznenih djela trgovanja utjecajem, zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te poticanja na trgovanje utjecajem.

'Optužnicom se Čavlović Smiljenec, kao ravnateljici Porezne uprave, i Ružici Kovačević, kao pročelnici Porezne uprave Područnog ureda Osijek, stavlja na teret da su od srpnja 2012. do svibnja 2013., na traženje Željka Biloša, suvlasnika jednog trgovačkog društva (tvrtka OLT), poduzele radnje u namjeri pogodovanja društvu poduzetnika Biloša koji je, unatoč neispunjavanja zakonskih uvjeta, tražio da se njegovom društvu ishodi odobrenje za otpis poreznog duga s osnove kamata u iznosu od 8.380.040,78 kuna i istovremeno onemogući provedba ovrhe poreznog duga u iznosu od 27.197.304,60 kuna.

Na ovaj je način onemogućena ovrha iznosa od 9.051.223,24 kuna koji je u navedenom razdoblju uplaćen na račune društva, čime je za navedeni iznos uvećan za kamate, odnosno za najmanje 9.498.176,10 kuna, oštećen proračun Republike Hrvatske', stoji u priopćenju USKOK-a.

USKOK navodi da nakon što je 2. srpnja 2012. doneseno rješenje kojim se OLT-u odbija zahtjev za otpis poreznog duga s osnove kamata, Čavlović Smiljanec je autoritetom ravnateljice Porezne uprave od Kovačević zahtijevala da se rješenje ne dostavlja na provedbu.

Kovačević je pak, prema priopćenju, nalagala zaposlenicama Područnog ureda Osijek da zaustave naplatu duga, odnosno da odluku o ovrsi OLT-a ne dostave Financijskoj agenciji, a činila je to sve do svibnja 2013. - do otvaranja predstečajne nagodbe. Na taj je način proračun Republike Hrvatske oštećen za 9.498.176,10 kuna.

Na udaru USKOK-a Smiljanec se našla nakon što je bila uhićena Ružica Kovačević. Nakon što je policija podnijela kaznenu prijavu protv nje, 30. travnja 2014. podnijela je ostavku na mjesto ravnateljice Porezne uprave. Pri tome je ustvrdila da su joj pojedinci iz Ministarstva financija podmetali i opstruirali njezin rad

U intervjuu za Jutarnji list sredinom prošle godine Željko Biloš je rekao kako Nadu Čavlović Smiljanec nikad nije vidio, ali da se kao poduzetnik susretao s Slavkom Linićem, bivšim ministrom financija. Biloš se obogatio trgujući limom i željezom. Lani je njegova središnja firma Osimpex ostvarila prihod od 22,4 milijuna kuna uz dobit od 432.000 kuna.

U njegovim poduzećima zaposleno je više od 500 osoba, a imovina mu se procjenjuje na više od 600 milijuna kuna. Oko 80 milijuna eura investirao je u trgovački centar Portanova u Osijeku.

Biloševo ime spominjalo se u akciji Uskoka iz ožujka 2013. koji ga je zajedno sa skupinom drugih osoba tajno nadzirao zbog sumnje u kupovanje informacija iz tajnih istraga