NOVE IZLAZNE ANKETE

Podaci u 20 sati: HDZ 57-u, SDP-u 56, Mostu 17 mandata

08.11.2015 u 22:32

Bionic
Reading

Prema konačnim rezultatima izlaznih anketa od 20 sati HDZ je osvojio mandat više - 57 manadata, a Most je jedan izgubio te ih trenutačno ima 17 dok je SDP i dalje na 56 manadata, pokazuju prve procjene rezultata izbora koje je za hrvatske televizije provela agencija Ipsos te objavljenima sat vremena nakon onih prvih u 19 sati kada su zatvorena birališta na kojima su hrvatski državljani birali zastupnike za Sabor na osmim parlamentarnim izborima od neovisnosti

Sat vremena nakon što su objavljeni prvi podaci iz izlaznih anketa došlo je do promjene u broju mandata pa tako sada HDZ-ova Domoljubna koalicija osvaja 57 mandata što je mandat više nego prije sat vremena dok je SDP-ova koalicija Hrvatska raste ostala na 56 manadata, a Most je jedan mandat izgubio i trenutačno ih ima 17, pokazuju konačni rezultati izlaznih anketa objavljenih u 20 sati, a koje je za hrvatske televizije provela agencija Ipsos.

Prema tim procjenama rezultata izbora i u 20 sati IDS-PGS-RI osvajaju i dalje tri mandata baš kao i Živi zid dok ih Koalicija rada i solidarnosti Milana Bandića još uvijek ima dva kao i HDSSB.

Istraživanje je provedeno na uzorku od 34.353 ispitanika na 400 biračkih mjesta uz statističku pogrešku +/- 1,83 posto, a građani su anonimno popunjavali ankete u cilju prikupljanja što točnije procjene izbornih rezultata.


Rezultati izlaznih anketa po izbornim jednicama u Hrvatskoj

Domoljubna koalicija
koja je preuzela vodstvo s ukupno 57 mandata najbolji rezultat, devet mandata, ostvarila je u V. izbornoj jedinici (Požeško-slavonska, Brodsko-posavska i Vukovarsko srijemdka županija), dok je koalicija Hrvatska raste najuspješnija u III. jedinici (Krapinsko-zagorska, Varaždinska i Međimurska županija) gdje je dobila osam mandata.

I. izborna jedinica

Hrvatska raste 7
Domoljubna koalicija 4
Most nezavisnih lista 3

II. izborna jedinica

Domoljubna koalicija 6
Hrvatska raste 5
Most nezavisnih lista 2
Bandić Milan 365 1

III. izborna jedinica

Hrvatska raste 8
Domoljubna koalicija 4
Most nezavisnih lista 1
Živi zid 1

IV. izborna jedinica

Domoljubna koalicija 6
Hrvatska raste 5
HDSSB 2
Most nezavisnih lista1

V. izborna jedinica

Domoljubna koalicija 9
Hrvatska raste 4
Most nezavisnih lista 1

VI. izborna jedinica

Hrvatska raste 6
Domoljubna koalicija 6
Most nezavisnih lista 1
Bandić Milan 365 1

VII. izborna jedinica

Hrvatska raste 6
Domoljubna koalicija 5
Most nezavisnih lista 2
Živi zid 1

VIII. izborna jedinica

Hrvatska raste 7
IDS-PGS-RI 3
Domoljubna koalicija 2
 Most nezavisnih lista 1
Živi zid 1

IX. izborna jedinica

Domoljubna koalicija 8
Hrvatska raste 4
Most nezavisnih lista 2

X. izborna jedinica

Domoljubna koalicija 7
Hrvatska raste 4
Most nezavisnih lista 3

Birači pohrlili na birališta

Za naklonost 3,8 milijuna birača borilo se 2.313 kandidata sa 166 lista, od kojih su 161 listu istaknule stranke, a pet je neovisnih lista te je 41 kandidat manjina.

U Hrvatskoj i 48 država biralo se 151 zastupnik, 140 u 10 izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri iz 'dijaspore' i osam predstavnika nacionalnih manjina.


Prema posljednjim podacima Državnog izbornog povjerenstva o odazivu birača do 16,30 na ove izbore za Hrvatski sabor izašlo je 46,57 posto birača što je nešto više nego 2011. godine. Međutim, s obzirom na to da je prije četiri godine odaziv o 46,06 posto birača bio dojavljen u 16 sati, moglo se zaključiti da je da je prema tim podacima izlaznost slabija nego 2011.

Podsjetimo, bili su ovo osmi parlamentarni izbori, a ujedno prvi izbori za Sabor na kojima su birači mogli koristiti i preferencijski glas odnosno osim liste zaokružiti i ime kandidata kojemu na toj listi daju prednost u odnosu na druge kandidate. Kandidat koji osvoji najmanje 10 posto glasova svoje liste, imat će prednost pred drugim kandidatima bez obzira na poredak odnosno mjesto na listi.

A kako je bilo na izborima 2011. godine? 

Na izborima održanima prije četiri godine pobjedu je s 80 mandata odnijela Kukuriku koalicija u koju su se bili okupili SDP, HNS, IDS i HSU. HDZ je uz koalicijske partnere HGS i DC osvojio 44 mandata, Hrvatski laburisti osvojili su šest mandata, HDSSB šest mandata, neovisna lista Ivana Grubišića dva mandata, HSS jedan mandat, HSP AS jedan mandat, manjinama je opet išlo osam mandata, dok su tri fiksna zastupnika iz dijaspore dolazila s liste HDZ-a.

No, raspored po mandatima na kraju saziva više nije izgledao tako. Podsjetimo, SDP je izgubio čak četiri zastupnika koji su bili na njegovoj listi – Mirela Holy napustila je stranku i osnovala OraH, Slavko Linić i Marina Lovrić Merzel postali su nezavisni zastupnici, a Josip Kregar postao je zastupnik Josipovićeve stranke Naprijed Hrvatska. Tri zastupnika izgubio je i HNS – Petar Baranović, Natalija Martinčević i Vesna Sabolić pridružili su se novoosnovanim Čačićevim Reformistima. Bez jednog mandata ostao je HDZ – onog Jadranke Kosor.

Iz IDS-a je istupio Damir Kajin, no najveći gubitak pretrpjeli su Laburisti koji su saziv završili na dva zastupnika – ostalih četvero otišlo je u nezavisne vode ili su postali zastupnici ORaH-a. Zastupnika je izgubila i nezavisna lista Ivana Grubišića – Jakša Baloević postao je zastupnik Novog vala.