I BEUK IMA PUTRA NA GLAVI?

Pod istragom bivši direktor Hrvatskih šuma

11.11.2009 u 20:59

Bionic
Reading

Državno odvjetništvo i USKOK otvorili su kriminalističku obradu nad Hrvatskim šumama zbog problematičnih ugovora s kupcima drvnog asortimana, ali i zbog sumnji na nezakonitosti u javnoj nabavi

Iz izvora bliskih tom javnom poduzeću potvrđeno je za Jutarnji.hr da su na meti istražitelja ugovori potpisivani u mandatu bivšeg ravnatelja Darka Beuka, danas člana Uprave.

Dvadesetak tvrtki hrvatske drvne industrije, od kojih su neke izdašni donatori HDZ-a i drugih političkih stranaka, duguju Hrvatskim šumama više od 150 milijuna kuna, dok ukupan dug kupaca drvnih sortimenata prema Hrvatskim šumama prelazi 400 milijuna kuna.

Najveći problem su dugovanja 'povlaštenih kupaca' koji ne plaćaju dulje od šest mjeseci, a u nekim slučajevima i više od dvije godine, iako je rok za ostale kupce 60 dana. Riječ je o tvrtkama koje su istovremeno i izdašni donatori političkih kampanja, ili su u vlasništvu bivših ministara, saborskih zastupnika i stranačkih vijećnika. Najveći dužnik, Spačva (dug od 37,3 milijuna kuna), jedan je od većih donatora HDZ-a (300 tisuća kuna) i HSS-a (200 tisuća) na prošlim parlamentarnim izborima.

Dug Solidum-Žužića Hrvatskim šumama iznosi 27 milijuna kuna, ali ta se tvrtka svejedno našla na popisu većih donatora u posljednjoj kampanji predsjednika Mesića. USKOK zanima i kako je moguće da Hrvatske šume nisu aktivirale instrumente naplate duga (mjenice, kreditne garancije i sl.) u slučaju dugovanja tvrtke DIP Karlovac koji iznosi 11 milijuna kuna. DIP Karlovac je jedan od većih donatora HDZ-a, a izvori Jutarnjeg tvrde da je za njegov povlašten status zaslužan ministar Branko Vukelić.