klub bogatih

[FOTO] Počinje summit G7: Sedam najbogatijih sa svitom okupirali gradić Carbis Bay, glavne teme rasprava pandemija i klimatske promjene

11.06.2021 u 09:08

Bionic
Reading

Čelnici Skupine vodećih industrijaliziranih zemalja (G7) počinju u petak trodnevni summit u sjeni pandemije koronavirusa na kojem će razgovarati o globalnom oporavku, pravednoj raspodjeli cjepiva protiv covida-19 i klimatskim promjenama.

Prvi dan čelnici bi trebali razgovarati o oporavku od pandemije, usredotočujući se na pitanja poput donacija cjepiva protiv covida-19 i financijske pomoći za izgradnju pogona za proizvodnju cjepiva širom svijeta, piše njemačka agencija dpa.

Navečer čelnici sa svojim partnerima putuju u Eden Project - niz bio-kupola koje stvaraju okružje prašume. Ondje će prisustvovati prijemu kod kraljice Elizabete, nasljednika princa Charlesa i njegova sina princa Williama i njegove supruge Kate.

U subotu će razgovarati o otpornosti gospodarstva i vanjskoj politici. Dolaze predstavnici država gostiju i glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres, a Indija će se priključiti virtualno.

Četvrta je rasprava posvećena zdravlju, a virtualno će se obratiti Melinda French Gates i glavni znanstveni savjetnik Ujedinjenog Kraljevstva Patrick Vallance.

U nedjelju će teme biti klima i priroda i bit će prikazana unaprijed snimljena videoporuka prirodnjaka Davida Attenborougha.

Razgovarat će se i o otvorenom društvu i summit treba završiti zajedničkim priopćenjem.

Britanski premijer Boris Johnson domaćin je trodnevnog summita u priobalnom selu Carbis Bayu.

Bit će to prvi fizički sastanak čelnika u ovom formatu u dvije godine, nakon što su se čelnici G7 prošle godine zbog pandemije sastali virtualno.

To je prvi veći međunarodni summit za američkog predsjednika Joea Bidena kojemu će prisustvovati u sklopu jednotjednog putovanja po Europi, i posljednji za njemačku kancelarku Angelu Merkel.

G7 čine Sjedinjene Države, Britanija, Kanada, Francuska, Njemačka, Italija i Japan. Prisustvuju i predstavnici Europske unije.

Ove godine će nekim dijelovima summita prisustvovati Južna Koreja, Južna Afrika i Australija. Indija, također pozvani gost, virtualno će sudjelovati na dijelu summita.

  • +10
Prosvjedi i osiguranje na summitu G7 Izvor: Profimedia / Autor: Stefan Rousseau / PA Images / Profimedia

Osporavani klub

Od 1999. godine, kada su zaredale financijske krize, G8 je kritiziran kao "klub bogatih", podsjeća agencija AFP.

Velike sile od tada se sastaju s novim gospodarstvima u usponu, među kojima su Kina, Brazil i Južnoafrička Republika u novom forumu nazvanom G20.

Prosvjedi

Godine 20021. samit u talijanskom gradu Genovi protekao je u silovitim sukobima prosvjednika antiglobalista i pripadnika sigurnosnih snaga i tada je mladi Talijan ubijen metkom što ga je ispalio talijanski karabinjer, a više od 500 osoba bilo je ranjeno.

I drugi samiti bili su praćeni prosvjedima i strogim mjerama policijske zaštite.

Ove godine policija je odredila četiri mjesta u kojima se mogu okupljati prosvjednici: Plymouth, Falmouth, Truro et Exeter, uz velik broj pripadnika policijskih snaga. No više udruga već je naglasilo da će bojkotirati ta mjesta i da im je cilj u najvećoj mogućoj mjeri remetiti rad u Carbis Bayu.

Oko 6.500 policajaca mobilizirano je za samit, od kojih je 5000 stiglo iz drugih dijelova zemlje, a u pomoć je spremna priskočiti i vojska.

Nekih tisuću policajaca smješteno je na brodu MS Silja Europa, usidrenom u Falmouthu, koji uobičajeno plovi Baltičkim morem. Na svojoj mrežnoj stranici, estonska kompanija Tallink opisuje ga "kao najveći i najljepši kruzer" u zoni.

No policajci neće moći koristiti wellness na brodu zbog strogih mjera u pandemiji covida.

Rusija suspendirana

Godine 2014. Rusija je suspendirana iz G8 pošto je pripojila ukrajinski poluotok Krim i sankcije su uvedene protiv Moskve. Samit G8 koji je bio predviđen te godine u Rusiji je otkazan, a G8 ponovno je postao G7.

Američki predsjednik Donald Trump zagovarao je povratak Rusije ali u tome ga partneri nisu podržali. Trumpov nasljednik Joe Biden treba se prvi put sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom 16. lipnja u Ženevi.