'ZA PRAVNU I MORALNU HRVATSKU'

Počinje serija prosvjeda po Hrvatskoj

09.09.2009 u 07:41

Bionic
Reading

U Vinkovcima u 11 sati počinje serija prosvjeda Hrvatske udruge sindikata koja će završiti na zagrebačkom Trgu bana Jelačića za sedam dana. HUS traži od Vlade ukidanje tzv. kriznog poreza i vraćanje stope PDV-a na 22 posto, ukidanje PDV-a za osnovne namirnice, smanjenje javne potrošnje te obračun s kriminalom i korupcijom

Međutim, neke sindikalne središnjice čelniku HUS-a Ozrenu Matijaševiću zamjeraju samostalnu organizaciju prosvjeda usred radnoga tjedna optužujući ga da radi na razvodnjavanju vruće političke jeseni.

Matijašević je u razgovoru za sinoćnji 'Dnevnik 3' na HTV-u demantirao takve optužbe nazvavši ih nebuloznima. HUS nije trojanski konj Vlade, rekao je dodavši kako su se samo oni suprotstavili uvođenju kriznoga poreza.

Izrazio je želju da sutrašnji, ali i svi ostali prosvjedi prođu mirno i bez incidenata, naglasivši pritom kako s Trga bana Jelačića neće krenuti na Markov trg pred Vladu i Sabor. Svi najvažniji prosvjedi, uključujući i onaj za spas Radija 101, održavani su na Trgu, pa će tako i naš, rekao je Matijašević.

Radni naslov prosvjeda glasi 'Za pravnu i moralnu Hrvatsku'. Matijašević tvrdi kako HUS ne namjerava rušiti Vladu, već će do eventualne smjene vlasti doći kao posljedica neispunjavanja opravdanih zahtjeva prosvjednika. Ključ naših zahtjeva je spriječiti sav kriminal i nemoral u javnoj nabavi, istaknuo je.

Nakon Vinkovaca, prosvjedi će se održati 10. rujna u Osijeku, 11. rujna u Šibeniku, 12. rujna u jutarnjim satima u Puli, a poslijepodne u Rijeci, dok će završni skup biti 15. rujna u Zagrebu.

Prosvjedi bez potpore studenata

Studenti zagrebačkoga Filozofskog fakulteta neće sudjelovati u prosvjedima koje organizira Hrvatska udruga sindikata jer smatraju da nisu ispoštovani njihovi zahtjevi kojima su uvjetovali suradnju. Navode da HUS dosad nije pozvao njihove predstavnike da sudjeluju na organizacijskim sastancima iako je to bilo dogovoreno, a nisu im ni dostavili zahtjeve s kojima će krenuti u prosvjede.

U HUS-u kažu da studenti na sastanke nisu pozvani jer ih nije bilo u razdoblju između dvaju plenuma. Smatrali su da je sve još u postupku dogovora te su iznenađeni optužbama studenata. Predsjednik HUS-a Ozren Matijašević kazao je kako će unatoč tome od Vlade zahtijevati besplatno školovanje na svim razinama.

Prije dva dana Hrvatska stranka umirovljenika pozvala je sve umirovljenike koji su pogođeni kriznim porezom da podnesu ustavnu tužbu, iziđu na ulice i podrže prosvjede sindikata.