u spomen na zng

Počinje obilježavanje Dana Hrvatske vojske

26.05.2023 u 07:08

Bionic
Reading

Svečanošću u povodu Dana Hrvatske kopnene vojske (HKoV) u Zapovjedništvu u Karlovcu u petak započinje obilježavanje 32. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske (HV), u spomen na 28. lipnja 1991. i prvu smotru Zbora narodne garde (ZNG) na stadionu u Kranjčevićevoj u Zagrebu

Dan HV u narednih će nekoliko dana biti obilježen u vojarnama i gradovima diljem Hrvatske a završit će u nedjelju polaganjem vijenaca na zagrebačkom groblju Mirogoj, svečanom akademijom u Domu HV-a, misom u crkvi Sveta Mati Slobode te izložbom vojne opreme i naoružanja na Jarunu.

Formiranjem Zbora narodne garde 1991. oružane snage organizirane su u jedinstvenu Hrvatsku vojsku, koja je nizom akcija i vojnih operacija obranila napadnuta hrvatska područja i okončala Domovinski rat.

Obilježavanje tog dana prilika je da za spomen na poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje te će širom Hrvatske biti položeni vijenci i svijeće na spomen-obilježjima Domovinskog rata dok će u vojarnama biti održani dani otvorenih vrata za posjetitelje.

Hrvatska vojska danas

Tijekom protekle 32 godine Hrvatska vojska izrasla je u respektabilnu modernu vojnu silu koja svim građanima jamči sigurnost, a na globalnoj razini pridonosi svjetskom miru, stabilnosti i sigurnosti sudjelujući u međunarodnim misijama i operacijama potpore miru, ističu u MORH-u.

Hrvatska kao aktivna članica NATO-a, EU-a i UN-a, sudjeluje preko dva desetljeća u mirovnim misijama, operacijama i aktivnostima - od Litve, Poljske i Kosova preko Zapadne Sahare i Sredozemlja do Iraka i Afganistana.

Ukupno 514 pripadnika HV-a trenutno sudjeluje u osam operacija, od toga: tri NATO i UN operacije, dvije EU operacije, jednoj NATO misiji i četiri NATO aktivnosti.

Hrvatska vojska Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Nabava višenamjenskih borbenih aviona - eskadrile od 12 aviona Rafale predstavlja najveće ulaganje u Hrvatsku vojsku dosad, a modernizacija se nastavlja i opremanjem višenamjenskim helikopterima "Black Hawk", unaprjeđenjem postojećeg radarskog sustava i sustava protuzračne obrane, nabavom borbenih vozila pješaštva Bradley, borbenih oklopnih vozila Patria itd.

Hrvatska vojska je kao dio sustava domovinske sigurnosti sudjeluje u pomoći stanovništvu i civilnim institucijama, pa je ovoga svibnja 500 pripadnika sudjelovao u obrani od poplave na području Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije.

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo vrši letove traganja i spašavanja, kao i hitne medicinske letove, te je tijekom prošle godine bilo 2729 takvih letova a prevezeno 1027 pacijenata.