25. obljetnica smrti

Ministar Banožić: 'Gojko Šušak bio je ključan za postavljanje temelja modernog HV-a'

03.05.2023 u 09:11

Bionic
Reading

Na 25. obljetnicu smrti ratnog ministra obrane Gojka Šuška, ministar Banožić je istaknuo da je bio ključan za postavljanje temelja modernog HV-a te da će njegove riječi Tuđmanu - 'Gospodine predsjedniče, zadatak je izvršen!' - ostati sinonimom za sve pobjedničke operacije u obrani domovine

"Sjećanje, poštovanje i zahvalnost prema ratnom ministru Gojku Šušku ne blijede: hvala mu za stvaranje Hrvatske vojske (HV) i za postavljanje temelja vojsci koja danas, rame uz rame stoji s velikim vojnim silama. U teškim i izazovnim vremenima, hrabro je i odlučno slijedio političke vizije prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i jedan je od simbola vremena u kojem smo stvarali neovisnu, samostalnu i slobodnu hrvatsku državu", istaknuo je ministar obrane Mario Banožić.

Hrvatska vojska u njega je imala puno povjerenje, cijenio je svakog hrvatskog vojnika i svojom pravednošću i disciplinom pokazao kako se ostvaraju veliki ciljevi. "Gospodine predsjedniče, zadatak je izvršen!", zauvijek će ostati sinonimom za sve pobjedničke operacije Hrvatske vojske za vrijeme Domovinskog rata, poručio je Banožić.

Gojko Šušak rodio se u Širokom Brijegu 16. ožujka 1945. godine. Umro je 3. svibnja 1998. u Zagrebu, a pokopan 7. svibnja na zagrebačkom groblju Mirogoj u Aleji hrvatskih branitelja. Na njegovom pokopu William Perry (bivši američki ministar obrane) rekao je kako je Šušak „za Hrvatsku bio presudan u uspostavi slobode, a za Sjedinjene Države za uspostavu mira i stabilnosti na ovom prostoru“.

Zbog iznimnog doprinosa u stvaranju samostalne Republike Hrvatske i Oružanih snaga višestruko je odlikovan: Veleredom kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom, Veleredom kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom, Redom kneza Domagoja s ogrlicom, Redom Nikole Šubića Zrinskom, Redom Ante Starčevića, Redom Stjepana Radića, Redom Hrvatskog trolista i Spomenicom Domovinskog rata. Posmrtno je promaknut u čin stožernog generala Hrvatske vojske, navodi se u priopćenju Ministarstva obrane.