ENERGETIKA, TRANSPORT, TELEKOMUNIKACIJE

Počinje Dubrovnik forum - za snažniju Europu sjevera i juga

25.08.2016 u 09:09

Bionic
Reading

Jačanje suradnje 12 zemalja inicijative Jadran-Baltik-Crno more (BABS) u središtu je tradicionalnog, 11. vanjskopolitičkog skupa u Dubrovniku koji u četvrtak i petak okuplja predsjednike i ministre iz tih regija

Bivši Croatia Summit, a sada Dubrovnik Forum, koji se ove godine odvija pod nazivom 'Snažnija Europa - spajanje sjevera i juga', počinje u četvrtak popodne uvodnim riječima predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i njezina poljskog kolege Andrzeja Dude

Okrugli stol 'Inicijativa triju mora', na kojem će sudjelovati i predsjednici Mađarske Janos Ader, Litve Dalia Grybauskaite, Slovenije Borut Pahor te Rosen Plevnelijev iz Bugarske, fokusirat će se na političku platformu inicijative.

Govornici će istaknuti važnost suradnje i razvoja okvira za buduće projekte, ponajprije u energetici, transportu i telekomunikacijama, kao stupove za povezivanje i integraciju srednjoeuropskog sjevera i juga unutar Europske unije, a bili su teme pripremnog sastanka u New Yorku 29. rujna 2015., na rubu Opće skupštine UN-a.

Što ima na dvodnevnom meniju Dubrovnik Foruma?

Za petak su predviđena četiri panela, među kojima 'Geopolitički izazovi', kojim će moderirati hrvatski ministar vanjskih poslova u ostavci Miro Kovač

U sklopu panela 'Jačanje energetske sigurnosti EU-a' razgovarat će se o koristima regionalne suradnje u energetici te ulozi LNG terminala u povezivanju sjevera i juga, a predviđa se potpisivanje Memoranduma o razumijevanju Jadransko-jonskog plinovoda (IAP).

Predstavnici gospodarskih komora Hrvatske, Poljske, Slovenije, Austrije i Bugarske razgovarat će o projektima čiji je cilj jačati konkurentnost nacionalnih ekonomija u skladu s politikama Europske unije.

Tema panela 'Spajanje triju mora', kojim će moderirati potpredsjednik hrvatske vlade u ostavci Božo Petrov, povezivanje je luka Jadrana, Baltika i Crnog mora kako bi se povećala njihova konkurentnost, a dugoročno pridonijelo ostvarenju jedinstvenog europskog prometnog područja prema Bijeloj knjizi iz 2011.

Podsjetimo, prošle je godine obilježena 10. godišnjica dubrovačke vanjskopolitičke konferencije koja je počela kao Croatia summit, 2013. promijenila je naziv u Croatia Forum, a od ove godine skup nosi naziv Dubrovnik Forum

Prvi skup održan je pod nazivom 'Zaokruživanje europske južne dimenzije: vrijednosti koje nas povezuju' u doba kada je Hrvatska tek počela pregovore za članstvo u EU, idućih godina teme su bile sigurnosna pitanja, proces euroatlantskih integracija, globalni izazovi regije, ulaganja i razvoj, energetska sigurnost, a 2014., kada je Hrvatska već bila članica EU-a, fokusiralo se na proces europske integracije zapadnog Balkana.

U sjeni napetih odnosa Hrvatske i Srbije

Među zemljama zapadnog Balkana pozivnica je upućena i premijeru Srbije Aleksandru Vučiću, koji je rekao da 'vjerojatno neće' sudjelovati na Forumu jer ne očekuje znatnije domete tog skupa, na što je hrvatski premijer u ostavci Tihomir Orešković objasnio da se ove godine promijenila razina skupa pa on neće biti premijerski, već ministarski, i moguće da ta razina nekima ne odgovara

Mjesecima napeti odnosi Hrvatske i Srbije splasnuli su kada je Hrvatska uspjela svoje zahtjeve prema Srbiji - punu suradnju s Haškim sudom, punu primjenu domaćih i međunarodnih obveza Srbije u zaštiti manjinskih prava i izbjegavanje sukoba nadležnosti u procesuiranju ratnih zločina - ugraditi u pregovaračku poziciju Srbije s Europskom unijom. No zadnjih dana retorika se opet zaoštrila optužbama Srbije Hrvatskoj da rehabilitira ustaštvo i odgovorom hrvatske diplomacije da će Srbiji uvesti protumjere zbog progona hrvatskih branitelja.

Posebna regulacija prometa u Dubrovniku

Tijekom ovogodišnjeg održavanja Dubrovnik Foruma Policijska uprava dubrovačko-neretvanska u suradnji s Ravnateljstvom policije provodit će mjere osiguranja ovog skupa te je obavijestila građane da će od četvrtka 25. kolovoza u jutarnjim satima do petka 26. kolovoza u večernjim satima biti posebno reguliran promet na prometnicama koje vode od Zračne luke Dubrovnik do hotela za smještaj stranih delegacija.

Policija će, kažu, voditi računa o tome da se promet odvija uz što manje zastoja i čekanja za građane, kao i da što manje utječe na odvijanje ostalih aktivnosti i događaja. No gužve se očekuju i zbog povećanog zračnog i pomorskog prometa te stoga mole građane za razumijevanje i strpljenje u slučaju zastoja ili prekida u prometu te ih ujedno pozivaju da poštuju upute policijskih službenika na terenu.