SASTANAK U BANSKIM DVORIMA

Plenković: Slažemo se oko granice 90%; Cerar: Nismo približili stajališta, 29.12. kreće primjena arbitraže

19.12.2017 u 11:08

Bionic
Reading

Hrvatski i slovenski premijeri Andrej Plenković i Miro Cerar sastali su se u utorak u Zagrebu s ciljem da pokušaju doći do rješenja graničnog pitanja, ali ni nakon sastanka koji je trajao više od tri sata dvije strane nisu se odmaknule od polazišnih točaka prema kojima Slovenija inzistira na provedbi arbitražne odluke koju će sama nastojati implementirati od 29. prosinca dok Hrvatska želi ponovno pregovarati o granici

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković na konferenciji za novinare poslije sastanka s Cerarom kazao je da su razgovarali o nizu tema, od gospodarstva i položaja manjina do pitanja granice, koje je za Hrvatsku još uvijek otvoreno. 'Za Hrvatsku je pitanje granice na stolu i želimo ga riješiti, a arbitražnu odluku ne smatramo važećom', kazao je Plenković.

Poručio je da je Hrvatska sugerirala Sloveniji pravni okvir koji bi mogao biti temelj rješenja te je naglasio da će se nastaviti dijalog. Hrvatski premijer je posebno podcrtao da će Hrvatska izbjegavati sve poteze koje bi mogli pogoršati situaciju i izazvati incidente.

Slovenski premijer Miro Cerar zahvalio je na gostoprimstvu hrvatskom kolegi i poručio da se arbitražna odluka o granici između dvije zemlje mora poštivati i implementirati te da to očekuje od prijateljske Hrvatske. 'Slovenija apsolutno smatra da je odluka Arbitražnog suda obvezujuća za obje zemlje', poručio je Cerar. Kazao je da ni Slovenija neće poticati nikakve incidente čak ni nakon isteka roka za provedbu arbitraže 29. prosinca, ali će poduzeti ono za što se pripremala ovih šest mjeseci, a to je provedba odluke kako bi mogla djelovati sama.

Oba premijera su stalno isticala da se radi o prijateljskim zemljama te su si međusobno komplimentirali oslovljavajući se osobnim imenima i naglašavajući da su njih dvojica, osim što su kolege, i prijatelji.   

>>> Imamo kartu: Ovako izgleda Plenkovićevo rješenje za Piranski zaljev

>>> Hoće li hrvatski ulazak u Schengen biti žrtveno janje arbitraže

>>> Slovenski stručnjak objasnio najnoviji zaplet u arbitražnoj drami

Odgovarajući na novinarska pitanja hrvatski premijer je kazao da će 29. prosinca za Hrvatsku biti dan kao i svaki drugi jer se ne osjeća obaveznom i vezanom arbitražom koja je zadala rok od šest mjeseci da se implementiraju odluke. Plenković je kazao da bi bilo dobro da se fleksibiliziraju stajališta prema kojima Slovenija želi provedbu arbitražne odluke, a Hrvatska je ne priznaje.

S druge strane za Cerara će 29. prosinca biti zadnji dan pripreme za početak provedbe arbitražne odluke. Slovenski premijer je kazao da će odmah nakon toga krenuti s provedbom arbitražne odluke, ali da će većina posla biti odrađena iduće godine.

'Slovenija će gdje može odluku provesti sama, a gdje treba odrediti crtu, tražit će dogovor s Hrvatskom', kazao je Cerar i naglasio da se stajališta dviju strana nisu približila na ovom sastanku, iako poštuje mišljenje hrvatskog premijera.

  • +18
Miro Cerar i Andrej Plenković sastali se u Banskim dvorima Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Što se tiče provedbe arbitraže, Cerar i Slovenija smatraju da je na moru sve odlučeno i da dvije zemlje moraju samo provoditi jurisdikciju dok će se na kopnu granica morati iscrtati.

Plenković je nabrojio elemente po kojima bi se moglo doći do rješenja, ali prije je potrebno postići dogovor o granici i to je, smatra, pitanje za eksperte. Pojasnio je da se oko 90 posto granice obje strane slažu i da se danas opet krene pregovarati o granici, to bi bile početne pozicije. No kazao je i da postoje elementi kojima hrvatska strana nije zadovoljna i da odluka arbitraže nije obvezujuća za Hrvatsku. Za njega je dobra namjera najveći uspjeh ovoga sastanka.

Cerar je kazao da je današnji sastanak pokazao na kakvim su obje strane stajalištima te je došao u Zagreb jer je želio posljednji put prije 29. prosinca uvjeriti Hrvatsku koji je zajednički put što ga se mora proći. Kazao je da je Slovenija zemlja dijaloga i da poštuje međunarodno pravo, da se to vidi te će i u budućnosti nastaviti putem na kojem jest.  

Slovenski premijer je kazao da smatra da neprovedba arbitražne odluke znači kršenje međunarodnog i europskog prava i u tom smislu razmatraju mogućnost podnošenja tužbe. Plenković je podsjetio kako je Hrvatska izašla iz arbitražnog procesa jer ga je slovenska strana kompromitirala. Zbog toga vjeruje da tužba pred Europskim sudom nije dobra ideja i da za takav potez nema ni temelja. Vjeruje da je s Cerarom pred pronalaženjem rješenja o granici bliže nego ikada ranije, ali da za to treba određena doza fleksibilnosti.

  • +15
Nakon sastanka premijeri Plenković i Cerar dali izjave za medije Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Andrej Plenković u ponedjeljak je, uoči sastanka, naglasio kako dvije zemlje trebaju naći srednji put rješavanja graničnog spora te dodao kako je stav Hrvatske da u ovom trenutku Zagreb i Ljubljana trebaju kontinuirani razgovor, dijalog, suradnju bez tenzija, bez jednostranih poteza i bez incidenata. Trebamo se približiti 'zajedničkom nazivniku oko kojeg se možemo složiti', kazao je.

Miru Cerara njegovi su koalicijski partneri - predsjednik Socijalnih demokrata (SD) Dejan Židan i vođa Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) Karl Erjavec, obojica i potpredsjednici vlade - upozorili na oprez i potrebu da na sastanku inzistira na implementaciji arbitražne odluke.

Cerar je oko 10.30 stigao u Banske dvore, ispred kojih ga je dočekao hrvatski domaćin, a očekivalo se da će sastanak dvojice šefova vlada, prvo u četiri oka pa s izaslanstvima, ukupno trajati oko dva i pol sata.

Oni su u petak u Bruxellesu dogovorili da će slovenski premijer u utorak posjetiti Zagreb kako bi razgovarali o rješavanju graničnog pitanja jer se približava 29. prosinca, istek roka koji je Arbitražni sud odredio za implementaciju svoje odluke.

Tada je Cerar novinarima kazao da je dogovoreni sastanak u Zagrebu 'zadnja prigoda za postizanje napretka prije isteka roka za provedbu arbitražne odluke'. Plenković je rekao da je cilj tog susreta utvrditi točke oko kojih su obje strane suglasne po pitanju granice te održati 'ozračje dijaloga'.

  • +8
Andrej Plenković i Miro Cerar Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

Cerar je trebao posjetiti Zagreb još 27. rujna, ali je otkazao posjet nakon što je Plenković u govoru na Općoj skupštini UN-a u New Yorku rekao da 'kompromitacija nepristranosti ili neovisnosti međunarodnih arbitraža i sudova, kao što je bio slučaj u arbitražnom postupku između Hrvatske i Slovenije, čini njihove odluke pravno nevažećima i nije Hrvatskoj ostavila drugog izbora osim da se povuče iz arbitražnog procesa'.

Slovenski premijer je potom tvrdio da neće posjetiti Zagreb dok Hrvatska ne pristane razgovarati o provedbi arbitražne odluke, dok je Hrvatska ponavljala da je ne priznaje i da granice treba riješiti u bilateralnim pregovorima.

'Dobro je da premijer Cerar dolazi u Zagreb. To pokazuje zrelost, dobrosusjedske i prijateljske odnose dviju zemalja', rekao je hrvatski premijer novinarima u ponedjeljak.