SUSJEDSKI SPOR

Slovenski stručnjak objasnio najnoviji zaplet u arbitražnoj drami

 • Autor: Ante Srzić
 • Zadnja izmjena 08.09.2017 22:29
 • Objavljeno 08.09.2017 u 22:29
Hrvatsko-slovenske igrice oko granice i dalje traju

Hrvatsko-slovenske igrice oko granice i dalje traju

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Slovenija je krenula u opsežnu ofenzivu na više razina kako bi prisilila Hrvatsku na uzmak i prihvaćanje presude Arbitražnog suda o granici između dvije države. Svoje poglede na trenutnu situaciju za tportal je dao poznati slovenski politički analitičar Vlado Miheljak, profesor socijalne psihologije na Fakultetu društvenih znanosti u Ljubljani

Podsjetimo, posljednjih dana slovenska politika je intenzivirala aktivnosti oko provođenja odluke Arbitražnog suda o granici, koju Hrvatska ne priznaje.

Prvo je na Bledskom forumu slovenska diplomacija među okupljenim visokim dužnosnicima, među kojima su se isticali potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans i visoka predstavnica Europske unije za vanjsku politiku Federica Mogherini, snažno lobirala za svoj stav, čak toliko da se razočarana hrvatska ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić nimalo diplomatskim rječnikom obrušila na slovenskog ministra vanjskih poslova Karla Erjavca.

Potom je puštena informacija da će Slovenija blokirati Hrvatsku pri ulasku u Organizaciju za ekonomsku suradnju i razvitak (OECD), da bi na koncu u četvrtak poslijepodne slovenski premijer Cerar izložio plan kako dalje namjerava implementirati presudu.

'Erjavec poput slona u trgovini'

Miheljak kaže da je slovenski premijer Miro Cerar taktičan i s odlukama koje donosi ne ide na nož.

'Ali Slovenija ima problem u ministru vanjskih poslova Karlu Erjavcu, koji se ponašao kao slon u trgovini s porculanom', kazao je Miheljak za tportal.

Smatra da taktika blokade Hrvatske nije dobra, ali način na koji je provodi Erjavec još je gori.

'Gotovo je doslovno rekao da nema šanse da Hrvatska uđe u OECD. Ne mogu se davati takve izjave zbog ukupnih bilateralnih odnosa', smatra slovenski analitičar te je stava da se takve stvari odrađuju u tišini jer ako se javno o njima progovara, onda se gubi prednost. Zbog toga kaže da je trenutno najveći hrvatski saveznik slovenski ministar Karl Erjavec.

 • +31
 • +28

Piranski zaljev i Sv. Gera

Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic / CROPIX

No Vlado Miheljak smatra da je Hrvatska također pogrešno odigrala karte kad je odlučila ne prihvatiti rezultate arbitraže, koji - prema njegovu mišljenju - i nisu loši za našu zemlju. Mišljenja je da je Slovenija bila mudrija. Vjeruje da samo treća strana može reći da je proces narušen, a to se nije dogodilo.

Naveo je primjer da je Slovenija znala da hrvatski sudac spava u hrvatskoj ambasadi, što također nije bilo dopušteno prema pravilima, ali nije reagirala jer je procijenila da je tako bolje.

'Svaka zemlja je nešto dobila i nešto izgubila', ocjenjuje Miheljak, dodajući da Slovenija svakako može biti nezadovoljna u kraju iz kojeg i on sam dolazi, a koji se nalazi pokraj hrvatskog Međimurja, gdje se nezgodno povukla granica po kućama usred sela, na štetu ljudi koji tamo žive.

Objašnjava da u Sloveniji, iako presuda i nije tako povoljna za njih, kako se prezentira, ima previše samozadovoljstva i mišljenja da su uspjeli i zbog toga su se počeli oholo ponašati, što je loše. 'Ali i jedna i druga strana to stalno rade', istaknuo je.

 • +8
 • +5

Andrej Plenković i Miro Cerar

Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

Mišljenja je da je Europa na slovenskoj strani jer nitko tko ima utjecaj u Europi nije rekao da se ne treba poštivati spomenuta presuda.

'Europa ima samo jedan cilj. Nije ona ni za Hrvatsku ni za Sloveniju, ona ne želi imati otvorenih pitanja i smatraju da je pitanje arbitražom završeno te ne žele daljnje komplikacije', kazao nam je Miheljak.

'Hrvatska diplomatski gubi'

Smatra da svojim ponašanjem Hrvatska diplomatski gubi. Jedino je SAD stava da se dvije strane trebaju dogovoriti i nije izričito naglasio da se presuda treba poštivati.

'SAD s druge strane, bez obzira koliko bio jaka država, nebitan je i ni o čemu ne odlučuje, niti nema utjecaj na ovo pitanje, pogotovo pod Donaldom Trumpom', naglasio je stručnjak.

Hrvatska se bez potrebe zaplela i na koncu će morati priznati da je stvar riješena. 'Kad je igra gotova, ne možeš reći - idemo još jednom, nema repesaža', zaključuje slovenski analitičar.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Komentari čitatelja 2

Prikaži sve
 • kerenwoodward

  09.09.2017 01:43

  "Stručnjak" podcjenjuje USA. Ako USA hoće rat između Slovenije i Hrvatske, rata će biti. USA će odlučiti tko će pobijediti, kada i pod kakvim uvjetima.

 • sinisac

  09.09.2017 05:28

  Čovjek je sve lijepo rekao,oprao jednu i drugu stranu,u arbitražu nismo išli milom nego silom,pod pritiskom EU,mislili smo ako ne uđemo biti ce kraj svijeta,nijedna vlada to sebi nije htjela priuštiti, a sada imamo sto imamo,ako smo sve rasprodali,uništili i zadužili ovo je najmanje sto treba pro...

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi