EKSKLUZIVNO

Imamo kartu: Ovako izgleda Plenkovićevo rješenje za Piranski zaljev

14.09.2017 u 10:12

Bionic
Reading

Daniele Kolec, predsjednik Udruge Mare Croaticum, potvrdio je u četvrtak ujutro da, prema njegovim spoznajama, Hrvatska i Slovenija već dogovaraju 'kompromisno rješenje' oko razgraničenja u Piranskom zaljevu. Tportalu je proslijedio kartu koju je, kaže, dobio od Uprave ribarstva Ministarstva poljoprivrede, s prikazom hrvatskog prijedloga režima koji štiti hrvatske ribare

'Bili bismo zadovoljni da se nađe kompromis na način da se utvrdi neutralna zona u kojoj ćemo zajednički ribariti. O tome se već razgovara', kazao je Kolec za tportal.

U Zagrebu će se danas održati konzultacije premijera Plenkovića s predstavnicima parlamentarnih stranaka oko nastavka političkih razgovora o modelu razgraničenja sa Slovenijom, dok bi se u Ljubljani istovremeno trebala održati sjednica parlamentarnog odbora o spremnosti vojske za provedbu arbitražne odluke. 

'Hrvatska predlaže nešto veći akvatorij od same granice, koja je lijeva crna crta na karti. Tu bi se trebao uspostaviti režim ribarenja. Ne dolazi u obzir to da se Sloveniji preda granica kao po arbitraži i da mi lovimo unutra. Akvatorij je dobar kompromis u cilju da se smire napetosti i nadam se da će to proći. Ako ne prođe, ukoliko se Slovenci ne smire, Hrvatska bi po mom mišljenju trebala totalno promijeniti politiku prema Sloveniji', smatra Kolec.

Upozorava da u trenutku razgovora za tportal talijanska ribarica 'operira' na lokaciji od jedne nautičke milje unutar teritorijalnog mora Slovenije, ali 'Slovenci uopće ne interveniraju, koncentrirani su samo na hrvatske ribare'.

  • +31
Piranski zaljev i Sv. Gera Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic / CROPIX

Prema kompromisnom rješenju, tumači Kolec, unutar neutralnog akvatorija djelovale bi i hrvatska i slovenska policija.

'Bio bi to neutralni teren, s tim da hrvatska policija ide do krajnje sjeverne granice, a slovenska do južne. Inspektori, ako su hrvatski, kontroliraju samo hrvatske ribare, a ako su zajedno, kao što se to sada radi u Europi, onda kontroliraju jedni i drugi. Po meni, ne dolazi u obzir to da zajedno lovimo na području koje bi po arbitražnoj presudi bilo slovensko teritorijalno more. To ne smije biti slovensko teritorijalno more jer to bi značilo da smo sve predali, a tko zna koliko bi trajao posebni režim - za 20 godina mogli bi nas potjerati ća', ustvrdio je Kolec. 

Predloženim rješenjem nitko ništa ne gubi, a dobiva se - mir. 'Slovenci ovih dana zveckaju oružjem - oni to slobodno mogu raditi, ali mi moramo sve napraviti da ne dođe do toga. Ako ipak dođe, siguran sam da to Hrvatska neće mirno gledati. Ne daj bože da dirnu nekog našeg ribara, jer ako neće naša država stati iza nas, onda ćemo se mi snaći, kao što smo se i ranije snalazili', najavljuje Kolec.

Napominje da je slovenska policija davne 1994. godine fizički napala jednog hrvatskog ribara.

'Naoružani su skočili na brodicu Učka u hrvatskom teritorijalnom moru, razbili čovjeku ruku i radio da ne zove pomoć, pa ga odveli u Piran. Iste godine tako su priveli i čovjeka s koče Tornado Blue, koji je po noći gledao TV dok je kočario, došao do granične crte. U prošlosti, dok je pola Umaga bilo po hrvatskim ratištima, pokazivali su zube', kaže Kolec, dodajući da savudrijski ribari načelno nemaju ništa protiv kompromisa, s ciljem smirivanja strasti i osiguravanja nesmetanog ribarenja. 

U svakom slučaju, Hrvatska je očigledno sprema na 'kompromis' u cilju smirivanja tenzija i pod pritiskom dijela međunarodne zajednice. Pitanje je samo je li Slovenija spremna na isti taj kompromis ili nudi svoj vlastiti te kako će na slovenski prijedlog reagirati savudrijski ribari.