ZBOG UBOJSTAVA, UCJENA...

Počeo obračun grčkih vlasti s neonacistima

03.10.2013 u 11:24

Bionic
Reading

Nakon brutalnog ubojstva grčkog hip hop glazbenika Pavlosa Fyssasa, za koje su osumnjičeni pripadnici neonacističke stranke Zlatna zora, tamošnja se vlada konačno odlučila na obračun s ekstremistima, uhitivši čak i predsjednika stranke Nikolaosa Mihalioakisa

Lista optužbi s kojom se suočavaju pripadnici neonacističke stranke Zlatna zora čak bi se mogla nazvati impresivnom, ako nekoga impresioniraju nasilje i kriminal: ubojstvo, ucjena, napadi eksplozivnim napravama, pranje novca. To je ono najgore s čime se ekstremistička stranka, koja ima i svoje batinaške eskadrone, suočava u konačno odlučnoj akciji grčkih vlasti.

Predsjednika stranke Nikolaosa Mihalioakisa policija optužuje za 'vođenje kriminalne skupine', u ovom slučaju političke stranke poznate po ekstremizmu, nasilnim ispadima, ali i tome da ima značajnu podršku u grčkom sigurnosnom aparatu. Ipak, ubijanje nožem glazbenika, 34-godišnjeg Pavlosa Fyssasa očito je kap koja je prelila čašu - pripadnici Zlatne zore već su ubili dvojicu emigranata, no ubijanje Grka je previše i za oslabljenu vladu Antonisa Samarasa

Uhapšeni Mihalioakis je okupljenim medijima, dok su ga policajci vodili u maricu, doviknuo: 'Grčka živi, a živi i Zlatna zora.' Uz predsjednika stranke uhićeno je još njih tridesetak iz vodstva, također pod optužbama da vode zločinačku organizaciju, a nije iznenađujuće to što čelnici Zlatne zore negiraju sve optužbe. Jučer su zastupnici Zlatne zore proveli 16 sati na ispitivanju u policiji, a neki su nakon toga privremeno pušteni na slobodu.

Poznavatelji prilika u Grčkoj upozoravaju da je Zlatna zora odlično povezana s grčkom vojskom i policijom, tako da je neizvjesno hoće li ova akcija protiv grčkih neonacističkih vođa doista biti provedena do kraja. Ne treba ni zaboraviti da je Zlatna zora na prošlim izborima u Grčkoj osvojila 18 zastupničkih mjesta u parlamentu od njih 300 te da u anketama dobiva oko 14 posto podrške grčkih glasača, čime postaje treća politička snaga u državi.