SUD BiH U SARAJEVU

Počelo suđenje Radončiću, i tužiteljstvo i obrana uvjereni u dokaze

30.03.2016 u 17:34

Bionic
Reading

Pred raspravnim vijećem Suda Bosne i Hercegovine u Sarajevu u srijedu je počelo suđenje političaru i medijskom tajkunu Fahrudinu Radončiću, koji je zajedno s troje suradnika optužen za ometanje pravosuđa i trgovinu utjecajem, a već prvog dana zastupnici i optužbe i obrane najavili su kako su sigurni da će dokazati krivnju odnosno nedužnost optuženika.

Radončić, koji je suđenje dočekao u pritvoru, u sudnicu je doveden s lisicama, dok se ostali optuženici, Bakir Dautbašić, suspendirani tajnik Ministarstva sigurnosti BiH te njegova nevjenčana supruga Bilsena Šahman i bivši zaposlenik veleposlanstva SAD u BiH Zijad Hadžijahić, brane sa slobode.

Radončić se pred sudom izjasnio kako je po zanimanju "političar", zaposlen u stranci Savez za bolju budućnost (SBB), stranke koja je članica vladajuće koalicije u BiH, a Radončič je njen zastupnik u Domu naroda državnog parlamenta.

Sutkinja Hasija Mašović, koja predsjedava tročlanim sudskim vijećem, Radončiću i njegovim braniteljima odmah je stavila do znanja da neće dopustiti nikakvo politiziranje slučaja. Tvrdnje o montiranom i politički motiviranom suđenju temelj su na kojemu su odvjetnici i Radončićev list "Dnevni avaz" do sada pratili istragu i podizanje optužnice, što je u uvodnoj riječi pokušao potencirati i branitelj Dragan Barbarić. Sutkinja Mašović odmah ga je prekinula i zabranila mu iznošenje takvih konstatacija.

"Ovaj sud nema ništa s politikom", kazala je predsjedateljica sudskog vijeća poručivši kako će se Radončiću i ostalima suditi isključivo temeljem dokaza i zakona.

Tužitelj najavio brojne svjedoke i materijalne dokaze

Tužitelj Božo Mihajlović, ujedno šef odjela za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije Tužiteljstva BiH, pročitao je navode optužnice po kojoj su Radončić i ostali, kao skupina organizirana radi počinjenja kaznenih djela, pokušali utjecati na Azru Sarić, svjedokinju u procesu koji se na Kosovu vodi protiv Nasera Keljmednija, vođe kriminalne organizacije umiješane u trgovinu drogom i ubojstva.

Kaljmendi je je svoje kriminalne poslove godinama vodio iz BiH prije nego što je pobjegao na Kosovo, a tužitelj Mihajlović potvrdio je kako se o njegovim aktivnostima, bez obzira na kosovsku optužnicu, vodi posebna istraga i u BiH, koja je od 2014. godine proširena na Radončića. Radončić i ostali, kako stoji u optužnici, pokušali su svjedokinju Sarić, uz obećavanje nagrade ali i prijetnje likvidacijom, navesti da u svom iskazu pred sudom u Prištini zaštiti i Radončića, ali i Keljmendija, što je ona odbila, a cijeli slučaj je prijavila Tužiteljstvu BiH.

Druga točka optužnice odnosi se na Radončićev pokušaj da zaustavi istragu o tom slučaju, za što je zatražio posredovanje Hadžijahića ponudivši da njegovoj supruzi kao protuuslugu ishodi postavljenje za veleposlanicu BiH u Sloveniji. "Izvođenjem dokaza dokazat ćemo i činjenične osnove optužnice i počinjenje kaznenih djela", kazao je tužitelj Mihajlović najavivši izvođenje brojnih svjedoka i materijalnih dokaza uključujući prijepise telefonskih razgovora između optuženika koji su prisluškivani tijekom istrage.

Radončić odbacio bilo kakvu odgovornost

Branitelj Barbarić ustvrdio je pak kako se cijela optužnica temelji na "nevjerodostojnom svjedoku" najavivši u uvodnoj riječi kako će analiza prisluškivanih telefonskih razgovora tijekom suđenja pokazati da nije bilo nikakve urote niti nakane da se vrši pritisak na bilo koga.

Sam Radončić u uvodnoj je riječi pred sudskim vijećem odbacio svaku odgovornost, a od sudskog je vijeća zatražio "da ga zaštite" i da "vode računa o njegovom kredibilitetu".

Vođa njegova odvjetničkog tima Asim Crnalić zatražio je od sudskog vijeća da Radončića puste iz pritvora tvrdeći kako nema nikakva razloga da ga se tamo i dalje drži navevši pritom zdravstvene razloge ali i "izniman društveni značaj" kojega, po njegovu sudu, ima Radončić.

Suđenje će biti nastavljano sredinom travnja kada će tužiteljstvo izvesti prve svjedoke, a odmah je najavljeno kako će dokazni postupak trajati mjesecima.