DVIJE GODINE OD INCIDENTA

Počelo suđenje napadačima na novinarku u Splitu; jedan se nije pojavio uz opravdanje

24.01.2022 u 13:54

Bionic
Reading

Gotovo dvije godine od incidenta na splitskoj Sirobuji, kada je napadnuta novinarka Dalmatinskog portala Živana Šušak Živković, na Općinskom sudu u Splitu započelo je suđenje dvojici napadača. Jedan od njih, mlađi punoljetnik, nije se pojavio uz opravdanje da ima temperaturu, dok je drugi svoju obranu iznio kroz očitovanje o optužnici

Novinarska je napadnuta još na početku epidemije koronavirusa u travnju 2020. godine, u doba zabrane javnih okupljanja, kada je na Sirobuji bilježila kako se usprkos zabranama na poziv župnika Josipa Delaša održavaju mise.

Incident je snažno odjeknuo u javnosti, a osudili su ga Vlada, Hrvatsko novinarsko društvo i niz drugih institucija.

U ovom slučaju progon napadača po prvi put se vodi po izmijenjenom Kaznenom zakonu u kojemu je djelo prisile prema osobi koja obavlja posao od javnog interesa ili je u javnoj službi prošireno i na novinare, nakon što je prethodno to učinjeno s vozačima u javnom prijevozu, učiteljima, socijalnim radnicima i liječnicima.

Za ovu vrstu prisile predviđena je zatvorska kazna u trajanju do tri godine, a ako je žrtva u takvom napadu ozlijeđena propisana je kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Zbog nepojavljivanja jednog od optuženih prvo ročište odgođeno je za 28. ožujka.

Istog dana kada i Šušak Živković, na Sirobuji je napadnuta i snimateljica N1 televizije Ivana Sivro. Suđenje njenim napadačima još uvijek nije započelo.