MARULIĆEV TRG

Počela konstrukcijska obnova zgrade Hine u centru Zagreba

29.03.2022 u 12:44

Bionic
Reading

Pripremni radovi na konstrukcijskoj obnovi zgrade Hrvatske izvještajne novinske agencije u Zagrebu počeli su u utorak, a Hina je jedna od prvih javnih ustanova koje su krenule s konstrukcijskom obnovom zgrade nakon potresa

Zgrada Hine na Marulićevu trgu 16, izgrađena 1910. godine, pretrpjela je teška oštećenja u potresu 22. ožujka 2020.

"Jedna smo od prvih ustanova koja je krenula s projektom konstrukcijske obnove u Zagrebu i ponosni smo zbog toga", izjavila je ravnateljica Hine, Branka Gabriela Vojvodić povodom početka radova na obnovi zgrade.

Očekuje da će taj dio obnove trajati oko godinu dana i vjeruje da će u dogledno vrijeme biti osigurana sredstva i za cjelovitu obnovu zgrade, kako bi se održao kontinuitet radova.

"Izrađen je projekt cjelovite obnove kojom bi se zgrada Hine trebala dovesti u primjereno stanje, kao dio zaštićene kulturne baštine grada", rekla je Vojvodić.

Dodala je da je s pripremom projekta bilo dosta posla, te je zahvalila Ministarstvu kulture na podršci i svima u Hini koji su radili na projektu.

Radove na konstrukcijskoj obnovi izvodi tvrtka Teh-gradnja, specijalizirana za rekonstrukciju, sanaciju i obnovu objekata zaštićene kulturne baštine.

Ravnateljica Hine i direktor građevinske tvrtke Teh-gradnja Ilija Beara potpisali su prošli petak ugovor o izvođenju radova vrijednih deset milijuna kuna, osiguranih kroz provedbu mjera Ministarstva kulture i medija na zaštiti kulturne baštine oštećene u potresu 2020. godine.

Prema najavi izvođača, radovi na konstrukcijskoj obnovi zgrade trebali bi trajati oko godinu dana.

Trokatnica na Marulićevu trgu zaštićeno je kulturno dobro kao dio urbanističke cjeline Donjeg grada, poznata pod nazivom "kuća Heinzl", prema prezimenu obitelji koja je bila njezin prvi vlasnik.

Stručnjaci ocjenjuju da će nakon dovršetka cjelovite obnove, zgrada Hine biti jedna od veduta Marulićeva i Mažuranićeva trga, rekla je ravnateljica Vojvodić izražavajući nadu da će zaposlenici u predstojećem razdoblju obnove zgrade, kvalitetno obavljati svoje poslove i u podstanarstvu.

Dok traje obnove njezina sjedišta, Hina nastavlja s radom u iznajmljenim prostorijama na adresi Žerjavićeva 10, koje osiguravaju najnužniji radni prostor za novinare, urednike i fotoreportere te opće službe agencije. Većina ih i dalje kombinira rad na terenu s radom od kuće.