tražili milijarde

Pobjeda Rumunjske: Za rudnik zlata sravnili bi im četiri brda, napravili toksično jezero, iselili ljude

09.03.2024 u 22:12

Bionic
Reading

Rumunjska vlada dobila je višegodišnji pravni spor s kanadskom rudarskom tvrtkom koja je tražila odštetu zbog propalih planova za otvaranje rudnika zlata i srebra u toj zemlji.

Tvrtka Gabriel Resources tražila je 4 milijarde eura odštete od rumunjske države, koja je posjedovala 20 posto udjela u rudarskom projektu u Rosia Montani, planinskoj zapadnoj regiji koja sadrži neka od najvećih nalazišta zlata u Europi. Rumunjska vlada povukla je potporu projektu 2014.

Vlada je rekla da je presudom Međunarodnog centra za rješavanje investicijskih sporova sa sjedištem u Washingtonu u petak naloženo tvrtki Gabriel Resources da nadoknadi svoje pravne troškove za arbitražni slučaj koji su pokrenuli 2015. godine, piše AP.

Rumunjski premijer Marcel Ciolacu rekao je da bi bilo nepravedno prema rumunjskim građanima da budu opterećeni visokim troškovima koje bi uzrokovao gubitak. "Zahvaljujem timu odvjetnika koji su zastupali profesionalno zastupali Rumunjsku", rekao je nakon presude.

Odluka je uslijedila 25 godina nakon što je Gabriel Resources dobio koncesijska prava za rudarski projekt kojim se planiralo vađenje zlata i srebra tijekom 16-godišnjeg razdoblja. Da bi se projekt ostvario bilo je potrebno sravniti četiri planinska vrha, raseliti stotine obitelji, a nastalo bi i otpadno jezero koje sadrži cijanid, otrovnu kemikaliju koja se koristi u procesu ekstrakcije zlata.

Projekt je izazvao snažno protivljenje ekoloških i građanskih aktivista koji su pomogli organizirati prosvjede koji su privukli desetke tisuća ljudi na rumunjske ulice 2013. Gabriel Resources je rekao da bi projekt osigurao radna mjesta u području gdje su prilike za zapošljavanje rijetke.

Rosia Montana također je dom drevnim rimskim rudarskim galerijama, koje su 2021. dodane na UNESCO-ov popis svjetske baštine.

  • +16
Rosia Montana Izvor: Profimedia / Autor: Jean-Christian Tirat / Sipa Press / Profimedia