s liste zelenih

Prvi put u povijesti Njemačke transrodne političarke ušle u parlament

27.09.2021 u 08:54

Bionic
Reading

Nikada u povijesti Savezne Republike Njemačke transrodna osoba nije sjedila u Bundestagu. To se promijenilo nakon nedjeljnih općih izbora nakon što su Nyke Slawik i Tessa Ganserer, dvije transrodne političarke. osigurale mjesto u parlamentu

I Ganserer i Slawik u Bundestag ulaze s liste Zelenih.

Slawik je na Twitteru napisala da 'ne može vjerovati' da je pobijedila, dodajući kako se nada da će 'danas otvoriti novo poglavlje samoodređenja u politici i okončati višegodišnji patronizirajući odnos prema queer ljudima'.

'Tessa Ganserer sigurno je tamo', objavila je glasnogovornica bavarskih Zelenih u Münchenu. U svom izbornom okrugu Nürnberg North malo prije kraja prebrojavanja Ganserer je bila daleko iza izravnog kandidata CSU-a Sebastiana Brehma, ali mjesto je osvojila na državnoj listi bavarskih Zelenih. Na njoj je bila na 13. mjestu.

U njemačkom kombiniranom izbornom sustavu dio kandidata bira se izravno, a dio preko stranačkih lista.

Ganserer je zastupnik u državnom parlamentu Bavarske još od 2013. godine. Godine 2018. 44-godišnjakinja je drugi put ušla u bavarski parlament pod svojim izvornim imenom. Početkom 2019. godine objavila je svoj identitet transrodne osobe i od tada u parlamentu nastupa kao Tessa Ganserer.

Slawik isto nije mogla osvojiti izravan mandat u izbornoj jedinici Leverkusen - Köln IV, ali je također uspjela ući u Bundestag putem pozicije na stranačkoj listi.