korak naprijed

Prvi put se susrelo Vijeće za digitalnu transformaciju, Butković otkrio o čemu se razgovaralo

06.06.2023 u 15:05

Bionic
Reading

Nakon što je prošle godine donesena Strategija digitalne Hrvatske, danas se u NSK-u prvi put sastalo i Nacionalno vijeće za digitalnu transformaciju, koje okuplja ne samo predstavnike Vlade te državnih i javnih tvrtki, nego i akademske i poslovne zajednice. Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković pojasnio je nakon sjednice medijima o čemu se razgovaralo

Vijeće za digitalnu transformaciju, kako je naglasio Butković, trebalo bi biti zaduženo da prati provedbu Strategije digitalne Hrvatske. 'Da se prate i usmjeravaju svi procesi koji se odnose na digitalnu transformaciju kako bismo iskoristili sve prilike koje nam se pružaju i nove tehnologije koje su nam ključne u ovom trenutku', kazao je Butković.

Na prvoj današnjoj sjednici, kazao je, bilo je kvalitetnih rasprava te je podsjetio da je Vlada posljednjih godina donijela i niz zakona, poput Zakona o elektroničkim komunikacijama, Zakona o mjerama smanjenja troškova postavljanja elektroničkih komunikacijskih mreža velikih brzina te Plan razvoja širokopojasnog pristupa i Okvirni nacionalni program za razvoj infrastrukture za širokopojasni pristup u dijelovima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganje.

Otkrio je pritom da se u tom smislu na sjednici govorilo i o konkretnim projektima. 'U tom smislu je projekt na koji će biti utrošeno oko 100 milijuna eura od kraja godine. Drugo je plan razvoja širokopojasne agregacijske infrastrukture u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes. To rade Odašiljači i veze, on nešto kasni, ali će biti u sljedećem razdoblju sufinanciran s 50 milijuna eura. Tu je i niz projekata kroz NPOO i projekti koji se pripremaju, poput izgradnje pasivne elektroničke komunikacijske infrastrukture', kazao je Butković.

'Donošenjem strategije prošle godine Hrvatska je krenula u novo razdoblje digitalizacije i ovo vijeće je jedan od mehanizama kojima će se strategija pratiti', kazao je pak državni tajnik u Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić.

Kazao je da strategija želi postići i da Hrvatska na razini Europe poraste na ljestvici DESI indeksa. 'To je sve upravo zbog građana, da oni budu u boljem digitalnom okruženju i da mogu bolje koristiti digitalne tehnologije', dodao je.

  • +47
Održana je prva sjednica Nacionalnog vijeća za digitalnu transformaciju Izvor: Pixsell / Autor: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

'S obzirom na to da EK očekuje od svih država članica da naprave roadmap, odnosno plan, očekuje se i izrada nacionalnog strateškog plana koji će definirati način na koji ćemo participirati u europskom digitalnom desetljeću', poručuje.

Objasnio je i što to konkretno znači.

'Primjerice, EU je zacrtao da broj zaposlenih stručnjaka u informacijsko-komunikacijskim tehnologijama u IT sektoru poraste s devet milijuna na 20 milijuna. Da to prevedemo na Hrvatsku, to je duplo povećanje toga koliko bi Hrvatska trebala stvoriti novih zaposlenika', kazao je Gršić.

Butković: Vjerujem ministru Filipoviću

Na pitanja novinara Butković je komentirao i pisanje tjednika Nacional o SMS komunikaciji ministra gospodarstva Davora Filipovića s 'protagonistom plinske afere' u Ini. Filipović je ranije novinarima kazao da je kao svjedok odgovorio na sva pitanja vezana za nedavnu aferu s plinom u Ini, kako ni s kim nije komentirao cijene plina te nema što skrivati.

'Nema razloga da mu ne vjerujem. On je svima nama objasnio tu situaciju, nemam što dodatno tu objašnjavati. On sam kaže da tu nije bilo nikakvog utjecaja, nikakve radnje nisu se nakon tih poruka događale, ni na što on nije utjecao, ništa nije naređivao', poručio je Butković.

Upitan prilaze li i njemu samome ljudi te traže ili sugeriraju nešto, Butković je rekao da će političarima uvijek netko prilaziti.

'Samo je onda bitno da vi kao odgovoran čovjek ne nasjedate na takve tvari. Nekad te sugestije mogu biti i dobre ako vam ukažu da nešto u vašem sektoru nije kako treba, ima i korisnih informacija koje dobivamo od različitih ljudi, poznatih i nepoznatih, samo je bitno da u svom daljnjem djelovanju ne radite nekakve greške, nešto što je protuzakonito', kazao je Butković.

Upitan da komentira što će biti sa službenicima u pravosuđu koji od jučer štrajkaju i traže povećanje plaća za 300 eura, uz dodatak koji je dogovoren za plaće u državnim i javnim službama, pri čemu će one najviše porasti onima s najmanjim plaćama, Butković je rekao da će ministar Malenica nastaviti razgovor s pravosudnim djelatnicima.

'Nadam se da će oni ovo prihvatiti. Ovo je konkretno, moćno, ima glavu i rep jer oni koji imaju najmanje dobivaju najveće povećanje, tako da vjerujem da će, kad vide ovaj prijedlog, s ministrom postići dogovor', rekao je.

Na pitanje ima li novca za najavljeno povećanje plaća te kupuje li Vlada mir uoči izborne godine, Butković je poručio kako su dijalog i razgovor sa socijalnim partnerima kontinuirani i da to nema veze s izborima.

'Novca ima, ovo nije ništa što proračun ne može podnijeti. Ovo je pravedno, nije ništa predizborno. Mislim da je ovo sukladno našim mogućnostima, projekcijama u proračunu, gospodarskom rastu i mi to kao država možemo podnijeti', rekao je ministar.

Na komentar da se premijer pojavljuje u ulozi spasitelja nakon što ministri ne daju tražena povećanja, Butković je rekao da je premijer na sastanak došao informiran nakon razgovora s ministrima, ali i kako je činjenica da je na kraju premijer taj koji je najodgovorniji i donosi konačnu odluku.