prva sjednica

Okupilo se Vijeće za digitalnu transformaciju: 'Digitalno doba nosi izazove kojih moramo biti svjesni'

06.06.2023 u 11:22

Bionic
Reading

Pod predsjedanjem premijera Andreja Plenkovića, u NSK-u je održana prva sjednica Nacionalnog vijeća za digitalnu transformaciju, osnovanog još u veljači

'Ova današnja prva sjednica vijeća bit će podijeljena u tri segmenta. Jedan je uvodno izlaganje, da za javnost kažemo gdje smo u ovom trenutku i koji je cilj naše suradnje, zatim ćemo zamoliti državnog tajnika da iznese izlaganje i nakon toga bismo održali raspravu', kazao je Plenković.

'Drago mi je da ćemo na putu u digitalnu transformaciju zajednički ostvariti ciljeve, da vijeće prati i usmjerava procese koji se odnose na digitalnu transformaciju i kako bismo iskoristili sve mogućnosti koje nam pružaju nove tehnologije', poručio je premijer.

'Digitalizacija je sveprisutna, neizbježna i zato je važno da iskoristimo njen potencijal, da aktivno sudjelujemo u njenom razvijanju te da Hrvatska bude dio digitalne transformacije i, možemo slobodno reći, revolucije', kazao je.

'Svijet je duboko zakoračio u četvrtu industrijsku revoluciju. Dosadašnja digitalizacija je duboko promijenila svijet, a ona koja dolazi sve će dodatno ubrzati, i važno je budemo spremni kako to ne bi bio hendikep za našu konkurentnost. Koliko je dosadašnja digitalizacija ubrzala i povezala svijet, pokazuje nekoliko činjenica. Svaki dan se izmijeni 350 milijardi mailova, svaki dan se na Googleu vrši više od osam milijardi pretraživanja. Osobnih računala je oko dvije milijarde, pametnih telefona oko sedam milijardi, što je dvostruko više nego na početku stoljeća', kazao je Plenković.

'Digitalno doba donosi nove izazove kojih moramo biti svjesni. Prije godinu i pol, kada smo predstavili godišnje izvješće o radu Vlade, bili smo suočeni s pandemijom i rekli smo da je pred nama nekoliko ključnih izazova, uz klimatske izazove rekli smo da je svijet suočen sa sve oskudnijim resursima, istaknuli smo da su tehnološke promjene praćene robotizacijom i tehnologizacijom', poručio je.

'S obzirom na to da je proglašen kraj pandemije, bitno je da na današnjem sastanku razumijemo gdje se pozicionira digitalna transformacija. Sada ulazimo u fazu u kojoj ćemo imati tri prioriteta - jedan je dekarbonizacija, drugi je demografska revitalizacija za preokretanje negativnih demografskih trendova i treći je ovaj prioritet - a to je digitalna transformacija. Smatramo da je ona korisna i za građane i za društvo i moramo je promatrati kroz tri paralelna procesa - digitalizacija države, digitalizacija gospodarstva i digitalizacija društva', poručio je premijer.

'Dva su ključna aspekta Strategije digitalne Hrvatske - omogućiti razvoj svih krajeva uz pristup internetu i razviti digitalne vještine građana. Naši mladi su prvi u EU po osnovnim digitalnim vještinama', rekao je Plenković, dodavši da je Hrvatska i među prvim državama koja je regulirala status digitalnih nomada.

Grad Osijek postao je prvi 5G grad u Hrvatskoj, podsjetio je Plenković.

Osvrnuo se i na sustav e-Građani, kazavši da očekuje rast broja korisnika. 'Dvije pandemijske godine su potaknule građane i poduzetnike da se uključe u sustav', rekao je.

Prvi sastanak Vijeća za digitalnu transformaciju by Tportal.hr on Scribd

Hrvatska je među prvima uvela elektroničku osobnu iskaznicu nove generacije, dodao je.

'Digitalizacija će pridonijeti održivom razvoju Hrvatske. Želimo spriječiti digitalnu frakturu te omogućiti pristup internetu i digitalnim uslugama. To je dio ravnomjernog razvoja Hrvatske', kaže premijer.

'Provedbom reformi u sklopu NPOO-a eliminirat ćemo potrebu višestrukog traženja podataka od građana', dodao je.

'Danas sveprisutna umjetna inteligencija nosi i određene dileme. Najrazvikaniji je ChatGPT, koji je uveo žustre rasprave. Sve mogućnosti nude i opasnosti, počevši od poluinformacija, pa je i pitanje vjerodostojnosti digitalnih sadržaja itekako važno pitanje', rekao je Plenković.

'Vjerujem da ćemo koristiti tehnologiju da nam omogući napredak, ali da zadržimo ono što je najbitnije - a to je ljudskost. Hrvatska ima niz kompanija u sektoru u kojem smo udvostručili broj zaposlenih. Veselim da ćemo u ovom formatu držati digitalnu transformaciju vidljivom', zaključio je Plenković.

  • +47
Održana je prva sjednica Nacionalnog vijeća za digitalnu transformaciju Izvor: Pixsell / Autor: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Nacionalno vijeće za digitalnu transformaciju ima 40 članova, a osim premijera, u njemu sjede ministri, predstavnici državnih tvrtki koje se bave digitalizacijom, predstavnici poslovnog sektora...

Svi oni imaju zadatak osigurati provedbu ciljeva Strategije digitalne Hrvatske kako bi, piše u obrazloženju, Hrvatska u narednom periodu postala zemlja razvijenog digitalnog gospodarstva, digitalne javne uprave u kojoj će ljudi s razvijenim digitalnim kompetencijama raditi putem širokopojasnih elektroničkih komunikacijskih mreža.

Objašnjavaju i da pod pojmom digitalna transformacija podrazumijevaju procese koji se u Hrvatskoj događaju na području digitalnog razvoja gospodarstva, javne uprave, razvoja širokopojasnog interneta, razvoja digitalnih vještina te digitalnog društva u skladu s ciljevima razvoja Hrvatske kao članice EU-a.