RIJETKA POJAVA

Po čemu je poseban večerašnji puni Mjesec?

31.07.2015 u 13:36

Bionic
Reading

Večeras ćemo na nebu moći gledati rijedak 'Plavi Mjesec' kakvoga nije bilo od 2012. i neće ponovno biti sve do 2018. godine

Postoje dvije vrste Plavih Mjeseca – jedan je astronomska pojava, a drugi atmosferska.

No za astronomski Plavi Mjesec postoje dvije definicije. Prema prvoj to je drugi puni Mjesec u kalendarskom mjesecu, a prema drugoj to je treći puni mjesec u astronomskom godišnjem dobu s četiri puna Mjeseca umjesto uobičajena tri. Večerašnji Plavi Mjesec bit će astronomski prema prvoj definiciji. Ovoga srpnja prvi je puni Mjesec bio 1. srpnja, a drugi će biti danas 31. srpnja. Ova je pojava dosta rijetka, događa se jednom u dvije do tri godine. Zbog toga se u engleskom govornom području stvari koje se ne događaju previše često opisuju izrazom 'Once in a Blue Moon'.

Atmosferski Plavi Mjesec nastaje kada se u atmosferi nađe neko zagađenje poput vulkanskog dima zbog kojeg se boja Mjeseca promijeni u plavu. Takav plavi mjesec puno je rjeđi od astronomskog pa čak i od crvenog Mjeseca koji nastaje za pomrčina ili zbog zagađenja smogom.

Pojava Plavog Mjeseca logična je posljedica činjenice da kalendarski mjesec traje malo dulje (30 ili 31 dan) od lunarnog mjeseca (koji traje oko 29 dana).

Boja Mjeseca večeras se neće promijeniti.