DOZVOLE, PRIOPĆENJA I PRIJETNJE

Ploča isprike izbjeglicama Oluje izazvala nevolje

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 07.03.2017 13:55
  • Objavljeno 06.08.2010 u 19:14
ploča isprike

ploča isprike

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Mrsic/PIXSELL

Kninska gradonačelnica Josipa Rimac priopćila je danas da je spomen ploča izbjeglicama u Kninu, postavljena jučer na Dan pobjede, uklonjena jer za nju nisu dobivene potrebne dozvole, dok su iz Inicijative mladih za ljudska prava, koja je postavila ploču, najavili da će od Grada Knina zatražiti njezino ponovno postavljanje, ali i kazneno prijaviti tajnika zagrebačkog ogranka HČSP-a Ivana Škrleca, koji je, tvrde, koordinatoru Inicijative Mariu Mažiću prijetio fizičkim napadom

'Ploča je postavljena na javnoj površini bez pribavljanja suglasnosti čime se krše zakoni RH i stoga je nezakonito postavljena ploča uklonjena', ističe kninska gradonačelnica u priopćenju.

Kako su objavili neki portali, spomen-ploču postavila je jučer, na Dan pobjede, Inicijativa mladih za ljudska prava. Ploča je bila postavljena uz cestu na sjevernom izlazu iz Knina, kojom su prije 15 godina izbjeglice iz grada i okolice bježale u koloni.

Pojašnjavajući razloge uklanjanja spomen ploče, gradonačelnica Rimac podsjeća da je prije 15 godina Hrvatska vojska oslobodila okupirana područja, uključujući i grad Knin, čime je nad okupiranim područjima uspostavljena hrvatska vlast, primjena Ustava RH i zakona RH.

Inicijativa mladih za ljudska prava najavila je danas da će od Grada Knina zatražiti ponovno postavljanje spomen-ploče izbjeglicama te da će kazneno prijaviti tajnika zagrebačkog ogranka Hrvatske čiste stranke prava Ivana Škrleca, koji je, tvrde, koordinatoru Inicijative Mariu Mažiću prijetio fizičkim napadom.

U priopćenju Inicijative tvrdi se da je Škrlec u e-mailu koordinatoru Inicijative napisao: 'Ovim putem obećavam da ću osobno ili uz pomoć Hrvata, prvom prilikom kada ću prolaziti kroz Knin, srušiti ploču koju ste postavili, vi djeco jugo-četničko-partizanskog šljama. A tebi osobno poručujem - ne dao ti Bog da te sretnem i prepoznam ikada, jer se nećeš dobro provesti'.

Inicijativa je jučer, na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, postavila spomen-ploču izbjeglicama uz cestu na sjevernom izlazu iz Knina, kojom su prije 15 godina izbjeglice bježale iz Knina.

Ploča je uklonjena, jer nije imala potrebne dozvole, a Inicijativa i priznaje da nema dozvolu za postavljanje ploče, ali najavljuje da će od Grada tražiti da se ploča vrati na mjesto na kojem je bila, a tvrde da su komunalne službe ploču uklonile jer je to osobno zatražila gradonačelnica.

'Vladin Ured za ljudska prava najavio je Inicijativi da će postavljanje spomen-ploče tretirati kao nenamjensko trošenje sredstava, jer je Inicijativa na spomen-ploči napisala kako je postavljena uz financijsku potporu vlade', navodi Inicijativa.

U priopćenju se objašnjava da je Inicijativa putem javnog natječaja od vlade dobila 3000 eura za poticanje aktivizma mladih za suočavanje s prošlošću u ratom pogođenim zajednicama. 'Inicijativa nije prekršila nijednu stavku ugovora koji je potpisala s vladinim Uredom za ljudska prava, jer same akcije nisu bile opisane u projektnom prijedlogu niti u ugovoru. Inicijativa je samo naglasila činjenicu da je ploča postavljena sredstvima dobivenim na spomenutom natječaju', stoji u priopćenju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!